miercuri, septembrie 28, 2022

Stresul este cea mai mare problemă cu care se confruntă omenirea. Din perspectiva neurofiziologica, stresul poate fi considerat o constanta a existenței umane. Din nefericire, fenomenul e deveni amenintator sau imposibil de gestionat, fapt pentru care cercetătorii au studiat și au ajuns la un rezultat incredibil. Stresul poate acționa ca un vaccin. Iată când este benefic pentru creier.

Risc de boli mintale

Nivelurile scăzute până la moderate de stres pot contribui la dezvoltarea rezilienței, reducând în același timp riscul de boli mintale. Publicat în Psychiatry Reaearch, studiul a constatat că nivelurile scăzute până la moderate de stres pot ajuta indivizii să își dezvolte reziliența și să reducă riscul de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și comportamentele antisociale, scrie Ziarul de Iași.

Te-ar mai interesa: Ultima modă în materie de slăbit. Fără alimente in...

„Dacă vă aflați într-un mediu în care aveți un anumit nivel de stres, puteți dezvolta mecanisme de adaptare care vă vor permite să deveniți mai eficient și mai eficace și să vă organizați într-un mod care să vă ajute să performați”, a declarat Assaf Oshri, autorul principal al studiului.

Stresul poate acționa ca un vaccin

Cu toate acestea, linia de demarcație între cantitatea potrivită de stres și prea mult stres este subțire. Un stres „normal” poate acționa ca un vaccin împotriva efectului unor întâmplări viitoare.

Cercetătorii s-au bazat pe datele de la Human Connectome, un proiect național finanțat de National Institutes of Health, care are ca scop să ofere informații despre modul în care funcționează creierul uman. Pentru studiul de față, cercetătorii au analizat date de la mai mult de 1.200 de tineri adulți care au raportat nivelul de stres perceput cu ajutorul unui chestionar utilizat pentru a măsura cât de incontrolabile și stresante li se par oamenilor viețile lor.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Participanții au răspuns la întrebări privind frecvența cu care au experimentat anumite gânduri sau sentimente.

Capacitățile lor neurocognitive au fost apoi evaluate cu ajutorul unor teste care au măsurat atenția și capacitatea de a suprima răspunsurile automate la stimuli vizuali, flexibilitatea cognitivă, sau capacitatea de a trece de la o sarcină la alta, memoria de lucru și viteza de procesare.

Te-ar mai interesa: O tânără de 22 ani s-a sinucis din cauza bolii Lym...

Stresul devine toxic

Rezultate au fost comparate cu răspunsurile participanților la mai multe măsurători ale sentimentelor de anxietate, problemelor de atenție și agresivității, printre alte probleme comportamentale și emoționale.

Concluzia: nivelurile scăzute până la moderate de stres au fost benefice din punct de vedere psihologic.

Însă, capacitatea de a tolera stresul și adversitatea variază foarte mult în funcție de individ.

Te-ar mai interesa: Un supliment banal poate duce la infarct. Se depun...

Mai mult, în timp ce puțin stres poate fi bun pentru cogniție, cercetătorii avertizează că nivelurile continue de stres ridicat pot fi incredibil de dăunătoare, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Beneficiile neștiute ale plânsului

Este în regulă să plângi atunci când simți nevoie, dar știai că s-ar putea chiar să fie benefic pentru sănătatea ta? Dacă vrei să plângi dintr-un motiv anume, nu te opri, pentru că lacrimile sunt un mod normal și sănătos de a exprima emoțiile. Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au pus plânsul sub microscop și au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună.

Te-ar mai interesa: Te balonezi excesiv? Mărirea splinei, a ficatului,...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private