Sari la conținut

Placa dentară. Cauze și sfaturi pentru a preveni placa și tartrul

Placa dentară și tartrul

Placa dentară. Cauze și sfaturi pentru a preveni placa și tartrul.

Dinții noștri trebuie îngrijiți în mod regulat. Știind ce le poate dăuna, putem să îndepărtăm elementele dăunătoare la timp. Iată cum să vă ocupați de formarea plăcii dentare și a tartrului. Dacă placa este lăsată necurățată, aceasta poate începe să se transforme în tartru care intră în smalțul dintelui.

Placa conține bacterii care secretă acid în timp ce încearcă să utilizeze alimentele pe care le-ați mâncat, iar acest acid vă poate afecta smalțul dinților. Toată lumea are placă dentară. Este acea senzație neclară care îți apare limba când o miști peste dinți. Doar atunci când nu ne spălăm dinții în mod corespunzător, acestă peliculă lipicioasă se întărește în tartru.

Ce este placa dentară?

Este este acea peliculă subțire, lipicioasă de bacterii care se formează pe dinți atunci când bacteriile din gură se amestecă cu alimente zaharate sau cu amidon. Când ne curățăm gura, când ne spălăm și / sau folosim ata dentară, scăpăm de placă. Placa nesupravegheată poate duce la apariția cariilor, a gingivitei (boala gingiilor) și la pierderea dinților. Controalele dentare regulate îndepărtează placa și protejează dinții.

Citeste si:

De ce se tem oamenii de formarea plăcii?

Bacteriile din placă sunt cele care produc acizi după ce mâncăm sau bem. Și în special produse lactate cu zahăr. Lăsați nesupravegheați, acești acizi pot distruge smalțul dinților și pot provoca cavități și gingivită, o formă de boală a gingiilor.

Natura intruzivă a acestor bacterii ajută la dezvoltarea plăcii sub gingii pe rădăcinile dinților și la descompunerea oaselor care susțin dinții. Placa netratată se poate întări în tartru greu de îndepărtat.

Ce putem face pentru a evita formarea plăcii?

  • Urmați o rutină adecvată de igienă orală.
  • Periați-vă după ce vă treziți dimineața și înainte de a vă retrage la culcare noaptea.
  • Asigurați-vă o sesiune blândă, dar fermă, de periaj zilnic și ață dentară.
  • Ata dentară cel puțin o dată pe zi pentru a îndepărta particulele de alimente și bacteriile.
  • Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă va prescrie un lichid antibacterian pentru clătirea gurii pentru a reduce bacteriile care cauzează boala plăcii și a gingiilor.
  • Nu utilizați perii foarte dure, deoarece perii vă pot răni gingiile, nici o perie prea moale.
  • Înlocuiți periuța de dinți la fiecare trei luni pentru a vă asigura că perii sunt încă eficienți și acumularea de bacterii pe periuța de dinți este minim.
  • Programați o vizită la clinica dentară cel puțin o dată la 6 luni sau conform recomandărilor medicului stomatologi.
  • Întrebați medicul dentist despre un produs numit etanșant dentar. Etanșantul dentar este un strat subțire din plastic care este vopsit pe suprafețele de mestecat ale dinților pentru a le proteja de cavități și carii. Verifică dacă ți-o recomand.
  • Mănâncă o dietă echilibrată și evită să mănânci ceva care se aprinde și se oprește. Alegeți alimente nutritive. Legumele crude, cum ar fi țelina, ajută la îndepărtarea alimentelor și ajută saliva să neutralizeze acizii care provoacă plăci. Nu fuma. Fumatul ajută la acumularea și întărirea plăcii în tartru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.