Sari la conținut

Planta care poate preveni creșterea celulelor maligne și îmbunătățește memoria

semne Alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semne de boala mentala care apar in ochi

De-a lungul anilor, apar pierderi de memorie, ceea ce afectează sănătatea. Planta medicinală recomandată de specialiști.

Întâlnirea cu cineva și uitarea imediată a numelui acestuia, intrarea într-o cameră și faptul că nu-ți amintești pentru ce, lăsarea cheilor în mașină sau repetarea unei întrebări sunt exemple de pierderi de memorie pe termen scurt, un simptom comun care apare la adulți de-a lungul anilor.

Potrivit lui Samantha Holden, director clinic de neurologie ambulatorie la UCHealth din Statele Unite, pierderea memoriei pe termen scurt reprezintă afectarea capacității de a stoca, menține și recupera o anumită cantitate de informații într-o perioadă cuprinsă între 30 de secunde și un minut.

Medicul avertizează că este important să se facă diferența între aceste modificări datorate procesului normal de îmbătrânire sau poate unor boli precum Alzheimer.

Simptomele uitării la care trebuie să fiți atenți

Unele dintre simptomele enumerate de Semana de care trebuie să fii atent sunt:

 • Uitarea cuvintelor uzuale atunci când vorbește în viața de zi cu zi.
 • Confundarea cuvintelor: de exemplu, să spui „pat” în loc de „masă”.
 • Punând aceleași întrebări la nesfârșit.
 • Durează mai mult decât de obicei pentru a efectua sarcini obișnuite.
 • Punerea obiectelor în locuri în care nu trebuie: de exemplu, un portofel în sertarul cu tacâmuri din bucătărie.
 • Pierderea sau dezorientarea atunci când mergeți pe stradă.
 • Modificări ale dispoziției sau ale comportamentului fără un motiv aparent.

Pentru a îmbunătăți capacitatea de memorare, specialiștii în sănătate spun că o dietă sănătoasă și exercițiile mentale sunt de o importanță vitală.

Bacopa, planta medicinală

În afară de faptul că prima instanță ar trebui să fie întotdeauna consultarea unui medic, o ramură a medicinei tradiționale oferă și remedii naturale care ajută la îmbunătățirea memoriei.

În acest sens, Mejor con Salud evidențiază importanța Bacopa, o plantă medicinală care aparține familiei scrofulariaceelor, pentru sănătatea mintală.

Cunoscută și sub numele de neer brahmi, isopul de apă și iarba harului, crește în mediile tropicale umede din țări precum Pakistan, India, Vietnam, Taiwan și China.

Cu toate acestea, poate apărea și în America de Nord și Centrală, precum și în Africa tropicală.

Bacopa are o serie de proprietăți, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, neuroprotectoare, analgezice, sedative și antiepileptice.

Iar acest lucru are de-a face cu compoziția sa, detaliată de revista Frontiers in Nutrition într-o listă:

 • Aminoacizi.
 • Steroizi.
 • Alcaloizi.
 • Saponine.
 • Alcooli.
 • zaharuri
 • Flavonoide.
 • Cucurbitacine.

Planta de îmbunătățire a memoriei

Cercetările efectuate pe animale și pe oameni sugerează că această plantă este esențială pentru creier, ajutând la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a învățării.

Cercetările publicate în Psychopharmacology au constatat că adulții sănătoși care au luat 300 mg de Bacopa pe zi timp de 12 săptămâni au prezentat o îmbunătățire a capacității lor de a procesa informații vizuale.

Când vine vorba de ascuțirea atenției, bacopa se remarcă prin efectul său neuroprotector, esențial în prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și alte forme de demență.

Un studiu publicat în Drug Target Insights a descoperit chiar că bacosidele au potențial terapeutic în cazul bolii Alzheimer.

Alte beneficii ale acestei plante

Datorită conținutului său de antioxidanți, bacopa poate conferi și alte beneficii pentru sănătate.

 • Cancer: studii pe eprubete și pe animale au sugerat că consumul de bacopa are potențialul de a inhiba creșterea celulelor maligne. Totuși, acestea nu sunt concludente și sunt necesare multe studii pentru a dovedi acest efect la om.
 • Controlul impulsurilor: Advances in Mind-Body Medicine a publicat un studiu clinic care susține că 85% dintre copiii cu ADHD, tratați timp de 6 luni cu 225 mg de extract de Bacopa, au înregistrat o îmbunătățire a controlului impulsurilor și a neatenției.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel