Sari la conținut

Planta miracol care vindecă multe afecţiuni şi se găseşte peste tot. E considerată ca fiind trimisă de Dumnezeu pentru a lecui toate bolile la om sau animale

Această plantă miracol crește în toată lumea, inclusiv în America de Nord, Europa și Asia, fiind folosită pentru tratarea bolilor de secole. Este un antiseptic si antibiotic natural şi funcţionează ca un analgezic, fiind, de asemenea, folosit ca sedativ sau tranchilizant.

De altfel, în folclor a fost proclamată plantă sfântă și se consideră că a fost trimisă de Dumnezeu pentru a vindeca toate bolile la om sau animale. Folosită ca medicament de fapt, întreaga plantă, care este comestibilă,  poate fi utilizată atât intern, cât și extern pentru a trata o serie de probleme de sănătate.

Cunoscută sub denumirea ştiinţifică de „prunella vulgaris” este renumită pentru efectele benefice multiple asupra sănătăţii, fiind utilizată în mod tradițional în vindecarea rănilor, infecțiilor în gât și a altor afecțiuni, precum eliminarea obstrucției vezicii biliare.

Abundă în antioxidanţi, precum flavonoidele

Busuiocul sălbatic, de câmp, sau planta divină pentru „vindecarea tuturor”, are o serie de compuși importanţi pentru sănătate, care includ flavonoide, taninuri și acizi ursolici, rozmarinici și oleanolici, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Mai exact, acești compuși pot ajuta la prevenirea complicațiilor asociate diabetului, la protejarea împotriva herpesului și pot avea efecte anticanceroase.

Un studiu realizat la persoane cu cancer de sân a constatat că consumul a aproximativ 200 ml de extract de busuioc sălbatic pe zi a fost sigur și nu a provocat reacții adverse.

Această plantă ierboasă, cu tulpini păroase și flori violete, are puternice efecte cicatrizante, antiseptice, antihemoragice și astringente, fiind este una dintre cele mai utilizate plante din China, cunoscută sub numele de „auto-vindeca” în medicina naturistă de Vest.

Potrivit specialiştilor în fitoterapie, în medicina chineză este folosită pentru tratarea bolilor de ficat, acționând ca un stimulent al ficatului și al vezicii biliare. De asemenea, are proprietăți antivirale și este utilizată ca medicament anti-cancer.

Ajută la tratarea herpesului

Utilizarea cea mai comună este pentru tratarea leziunilor herpetice, planta Prunella vulgaris a fost numită în ultima vreme planta „Herpes Cure”. Cercetările efectuate pe herpes arată că alifiile realizate cu Prunella sunt utile în oprirea focarului.

Astfel, busuiocul sălbatic este adesea citat ca un posibil tratament pentru virusul herpes simplex (HSV), care este marcat de răni contagioase în jurul gurii sau organelor genitale.

Mai exact, s-a dovedit că un tip de carbohidrat în busuiocul sălbatic blochează replicarea celulelor HSV în studiile pe epruvetă, potrivit site-ului naturavindecatoare.ro. Pe lângă blocarea virusului să se răspândească, busuiocul sălbatic poate proteja împotriva herpesului prin stimularea activității celulelor imune precum macrofagele, care ajută corpul să lupte împotriva infecției.

Opreşte sângerările și ajută la tratarea bolilor de inimă

Înainte de al Doilea Război Mondial, a fost utilizată pentru sângerări și pentru tratarea bolilor de inimă. În medicina vestică se folosește extern pentru tratarea leziunilor minore, răni, arsuri, contuzii și poate fi utilizată ca apă de gură în tratamentul ulcerelor bucale.

În prezent, în fitomedicina europeană modernă planta se utilizează pentru reducerea sângerărilor, sub forma de gargară în tratamentul afecţiunilor gâtului şi gurii, pentru calmarea durerilor, diaree și pentru efectul tonic – infuzie rece – în care se adaugă tinctură din partea aeriană.

Rol puternic antiinflamator

Busuiocul sălbatic poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamației din corpul vostru și poate avea astfel potențialul de a ajuta la tratarea bolilor inflamatorii.

Un studiu de epruvetă efectuat pe celulele musculare ale inimii umane a descoperit că extractul de busuioc sălbatic a suprimat activitatea proteinelor inflamatorii cunoscute pentru a duce la dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Totodată, s-a demonstrat că busuiocul sălbatic combate inflamația intestinală la șoareci. Te poate proteja de boli precum colita, o afecțiune inflamatorie a colonului care poate provoca diaree, dureri de stomac și sângerare rectală.

Macerată la rece, planta este considerată un adevărat elixir al tinereţii fără bătrâneţe. Amerindienii utilizau această plantă pentru îmbunătăţirea vederii.

După cum explică dr. Victor Modval, aceştia obişnuiau să prepare ceai din rădăcinile busuiocului de câmp, pe care îl consumau apoi în cadrul unor ceremonii care aveau loc înainte de a pleca la vânătoare. Poţiunea le îmbunătăţea vederea şi le ascuţea simţurile.

Forme de administrare

  • Planta se poate administra sub formă de pulbere uscată. Un gram (aproximativ o linguriţă rasă) de pulbere se va ţine sub limbă timp de 10 minute, apoi se înghite cu puţină apă. Se recomandă folosirea a câte un gram, de patru ori pe zi.
  • Busuiocul de câmp poate fi consumat şi sub formă de macerat la rece. O linguriţă de plantă se va macera într-o cană cu apă la temperatura camerei, timp de 6-8 ore. Se pot bea 4 căni pe zi, eventual îndulcite cu miere de albine.
  • Se poate utiliza planta şi sub formă de extract alcoolic.
  • Pentru uz extern se pot face spălături cu macerat la rece ale zonei lezate sau se pot folosi cataplasme sau chiar planta proaspătă aplicată pe locul respectiv. Se pot prepara creme din busuioc de câmp, folosind ulei presat la rece sau unt clarifiat.
  • Busuiocul de câmp poate fi folosit nu doar în scop medicinal, ci şi în gastronomie, în preparate delicioase. Se pot face salate, supe, tocăniţe sau terciuri la care busuiocul de câmp poate fi folosit ca ingredient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.