Sari la conținut

Tot ce trebuie să ști despre cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. Cum poate fi tratat

noduli pulmonari
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cancer bronhopulmonar

Din cuprinsul articolului

Tot ce trebuie să ști despre cel mai frecvent tip de cancer la bărbați! Cancerul bronhopulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbații din România, are o mortalitate ridicată, pentru că este descoperit de multe ori în stadii avansate.

Potrivit medicilor, tratamentele moderne existente în prezent cresc șansele de supraviețuire și pot îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

cancer bronhopulmonar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pentru a preveni formarea de metastaze și pentru a reduce cât mai mult riscul de recidivă a bolii, tratamentul pentru cancer pulmonar trebuie să fie stabilit în funcție de stadiul afecțiunii. Astfel, fiecare caz este analizat de o Comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici experimentați, cu diferite specializări – oncologie medicală, chirurgie oncologică, anatomie patologică, pneumologie, radioterapie, care decid împreună care este cel mai potrivit tratament.

În funcție de indicația stabilită de Tumor Board, tratamentul poate include o intervenție chirurgicală, pentru îndepărtarea tumorii maligne, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică, și proceduri oncologice – chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie țintită. Aceste proceduri pot fi efectuate înainte sau după operație, pentru a reduce dimensiunea tumorii, respectiv pentru a elimina țesutul tumoral care ar putea rămâne după intervenția chirurgicală.

Tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar este deosebit de complex și poate implica, pe lângă excizia tumorii, îndepărtarea completă a unui lob din plămânului afectat sau chiar a întregului plămân și a ganglionilor.

Radioterapia poate fi indicată înainte sau după operație, dar și ca alternativă la aceasta, pentru cancerele pulmonare avansate, care au format metastaze inoperabile. În aceste situații, radioterapia este asociată deseori cu chimioterapia. Cu ajutorul radiațiilor, sunt distruse celulele maligne și pot fi ameliorate simptomele afecțiunii, chiar și pentru cazurile în care vindecarea nu mai este posibilă.

Formă avansată de radioterapie

O formă avansată de radioterapie este stereotaxia, care folosește doze mai mari de radiații, administrate țintit, pentru a distruge tumorile fără să afecteze țesuturile sănătoase din jur. Astfel, această procedură poate fi indicată pentru tratamentul tumorilor pulmonare de mici dimensiuni, care nu pot fi operate. Tratamentul poate fi administrat într-o singură ședință (radiochirurgie) sau în mai multe ședințe (radioterapie stereotaxică), în funcție de indicația medicală stabilită.

Există centre oncologice în România unde pacienții au acces la toate procedurile de tratament oncologic necesare, în funcție de indicația stabilită, potrivit Capital.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel