Sari la conținut

Unui bărbat i-a fost extirpat din greșeală un plămân la „Marius Nasta”. Decizia judecătorilor și reacția spitalului

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

După un proces juridic care a durat 9 ani, Teodor Mema, bărbatul căruia i-a fost extirpat accidental un plămân, a ieșit în sfârșit victorios din lupta cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. În ciuda faptului că unitatea medicală este obligată să-l despăgubească, Beatrice Mahler, managerul spitalului, susține că nu deține fondurile necesare pentru a îndeplini plata.

În anul 2015, doctorul Ioan Cordoș i-a făcut o intervenție chirurgicală lui Teodor Mema la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, abordând cancerul pulmonar. La momentul operației, pacientul avea 59 de ani.

Deși planul inițial era de a extirpa doar lobul stâng al plămânului drept, medicul a luat decizia de a extrage întregul plămân pe parcursul intervenției.

„O bucățică, așadar. În timpul operației însă, Cordoș a decis să-mi scoată tot plămânul! Iar eu am aflat la câteva zile după operație, de la o asistentă! Nici măcar n-am fost informat de așa ceva, nici eu, nici soția mea care a stat în permanență cu mine”, a declarat pacientul.

Tuberculoza
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Pacinetul avea tuberculoză și  nu cancer

Din păcate, în urma unor analize efectuate ulterior, s-a descoperit că bărbatul nu suferea cu adevărat de cancer, ci de tuberculoză (TBC), o afecțiune ce poate fi tratată.

După o luptă dusă în instanțe, în noiembrie 2023 s-a decis că spitalul este vinovat și că trebuie să plătească daune morale în valoare totală de 150.000 de euro. Teodor Mema a transmis, într-un interviu oferit publicației HotNews.ro, că se teme că va muri cu dreptatea în mână.

„Îmi este frică, vă spun cinstit, să mai merg la medic în România. Am mai avut nevoie de o operație și m-am dus în Germania. Mori cu dreptatea în mână în România, nu s-a schimbat nimic. A trebuit chiar să mă mut din București. Mi-au zis medicii: Vrei să trăiești? Da. Mută-te la munte, la aer curat, n-ai nicio șansă în București.

A trebuit să-mi iau o căsuță pe lângă Cheia, altfel aș fi fost deja mort. Am crize de respirații, pic din picioare. Mi se îngustează căile respiratorii și când respir se aude 10 etaje, încep să șuier, să fac urât. Mă sufoc. Am dureri. Am început să mă mai obișnuiesc cu ele…”

Consecințele greșelii medicale au fost devastatoare, lăsându-l pe Teodor cu o infirmitate permanentă și probleme severe de sănătate.

După nouă ani de procese, instanța a decis în noiembrie 2023 că spitalul trebuie să plătească despăgubiri de 150.000 de euro pentru malpraxis.

Institutul de Pneumoftiziologie susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a plăti integral suma. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a propus eșalonarea datoriei pe trei sau cinci ani, subliniind că plata integrală ar afecta bugetul destinat medicamentelor și materialelor sanitare esențiale pentru pacienți

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel