Sari la conținut

Pneumonita de hipersensibilitate, tulburarea pulmonară rară cauzată de excrementele de păsări. Semnele la care să fii atent

pneumonie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pneumonie

Pneumonita de hipersensibilitate este o boală alergică pulmonară rară care provoacă umflarea și inflamarea organului, lezându-le permanent.

Cunoscut și sub denumirea de plămânul lui Bird Fancier, aceasta este o boală pulmonară mediată imunologic, care se întâmplă în principal din cauza expunerii prelungite la praful organic, cum ar fi excrementele de păsări sau pene.

Pneumonita de hipersensibilitate, tulburarea pulmonară rară cauzată de excrementele de păsări

Bacteriile, ciupercile, proteinele animale și vegetale și alți alergeni pot provoca, de asemenea, pneumonită de hipersensibilitate.

Experții în sănătate consideră că boala, care poate fi inversată dacă este diagnosticată bine la timp, se întâmplă de obicei în zonele urbane și orașe, unde mai multe blocuri de apartamente au devenit zone de cuibărit pentru păsări în apropierea reședințelor umane.

De asemenea, diverse schimbări de mediu și ecologice au adus întâlniri apropiate între păsări și oameni. Potrivit American Lung Association, boala poate fi transmisă și genetic.

Mulți pacienți care sunt diagnosticați cu această afecțiune au vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, dar se știe că afectează oameni de toate vârstele.

Medicii spun că alergia provoacă inflamații în micile saci de aer ai plămânilor, provocând infecție acută și cronică, care duce la febra fânului și astm.

Pneumonita de hipersensibilitate poate fi foarte gravă, dacă aveți expuneri repetate la alergeni care provoacă infecția, ducând la leziuni pulmonare permanente cunoscute sub numele de fibroză pulmonară.

Semne si simptome

Simptomele pneumoniei de hipersensibilitate pot fi atât acute, cât și cronice, în funcție de expunerea la alergeni. Câteva semne comune sunt:

  • Dispnee și respirație îngreunată
  • Tuse seacă
  • Constricție în piept
  • Oboseala și oboseala cronică
  • Febră
  • Dureri musculare
  • Pierdere în greutate
  • Înnegrirea degetelor de la mâini sau de la picioare

Experții spun că în cazul în care boala a progresat la un nivel avansat, transplantul pulmonar este singura cale de urmat.

„În cazurile în care caracteristicile nu sunt tipice, o evaluare ulterioară cu teste de sânge și biopsie pulmonară ajută la confirmarea unui diagnostic și la începerea terapiei adecvate. Urmăriri ulterioare vor necesita teste ale funcției pulmonare și teste de mers de șase minute pentru a căuta răspunsul la tratament și titrarea medicamentelor.

În condițiile rare în care boala a progresat semnificativ, cu fibroză pulmonară marcată/cicatrici care fac o persoană dependentă de oxigen, transplantul pulmonar devine singura speranță”, a spus dr. Pavan Yadav, consultant principal, pneumologie intervențională și transplant pulmonar, spitalul Aster RV.

Dr. Yadav a spus că primește cel puțin 3-4 pacienți diagnosticați cu pneumonită de hipersensibilitate.

Cum să preveniți pneumonita de hipersensibilitate

Cea mai bună modalitate de a preveni boala este evitarea expunerii la alergeni care provoacă inflamație și infecție pulmonară.

Iată câteva modalități prin care puteți face acest lucru:

  • Purtați echipament de protecție dacă lucrați în zone în care sunteți expus la păsări, cherestea, hârtie sau cereale
  • Păstrați umidificatoarele, căzile cu hidromasaj și sistemele de încălzire și răcire curate și în stare bună și utilizabilă
  • Evitați folosirea de paturi și perne pline cu pene
  • Dacă aveți păsări ca animale de companie, curățați-le cuștile în mod regulat și purtați o mască în timp ce faceți acest lucru.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel