marți, iunie 6, 2023

Poliomielita este o afecțiune provocată de virusul poliomielitic, care se manifestă precum o răceală sau, în majoritatea cazurilor, nu provoacă simptome. Totuși, forma ușoară nu este o regulă generală.

Anumite persoane suferă o formă gravă care poate duce la paralizie și sechele. În 1% din cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central prin fluxul de sânge, unde infectează și distruge neuronii motori.

Te-ar mai interesa: Pe cine înțeapă țânțarii mai mult? Dr. Tudor Ciuho...

Alterarea neuronilor motori ai măduvei spinării și creierului provoacă paralizie acută flască și slăbiciune musculară. 1 din 200 de oameni se confruntă cu paralizia după infecție.

Poliomielita, din nou în România?

Unul dintre riscurile de sănătate publică identificate de specialişti în contextul valului de refugiaţi din Ucraina este cel al apariţiei unor cazuri de poliomielită, boală care în România a fost eradicată, însă în ţara vecină a fost semnalată de mai multe ori în ultimii ani.

Sunt expuse persoanele nevaccinate împotriva acestei afecţiuni neurologice care, în forme grave, poate duce la pareză şi la handicap permanent, atrage atenţia medicul epidemiolog Virgil Musta.

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

„Am avut de mai multe ori alerte epidemiologice pentru poliomelită. În Ucraina există poliomelită. Odată cu migrarea şi venirea persoanelor din Ucraina, există riscul ca într-o populaţie nevaccinată să se declaneze cazuri sau chiar o epidemie de poliomelită, ceea ce ar fi foarte tragic pentru că este o altă boală care lasă sechele importante comunităţii şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de cel puţin 30 – 40 de ani. /…/ efecte ale sistemului nervos care în prima fază apare tot ca o viroză, sunt dureri de muşchi, de cap, cu fenomene de viroză generale, aşa-numită boală minoră, unde de cele mai multe ori boala se opreşte în această fază, dar sunt persoane la care avansează, şi cu sechele”, explică medicul Virgil Musta, potrivit RRA.

Te-ar mai interesa: Setea excesivă care nu poate fi potolită: Din ce c...

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în cazul poliomielitei, vaccinarea este singura metoda de prevenţie. Administrarea vaccinului antipolio injectabil are foarte puţine contraindicaţii şi efecte secundare reduse.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private