Sari la conținut

PONTURI. Ce alimente trebuiesc spălate înainte de a fi consumate?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Majoritatea fructelor și legumelor cumpărate din supermarket sunt pline de pesticide, iar statisticile relevă că o persoană ingerează, în medie, până la 10 pesticide diferite.

Expunerea la o cantitate ridicata de substante chimice provoaca afectiuni neurologice (pierderea memoriei si a coordonarii miscarilor, pierderea abilitatii organismului de a raspunde la stimuli, reducerea abilitatii motorii, afectarea vazului), astm, alergii, afectiuni ale aparatului reproducator, ale sistemului endocrin, dar si cancer sau afectiuni ale fatului – in cazul femeilor insarcinate.

Citeste si…

Potrivit Centers for Disease Control , aproape jumătate din toate bolile transmise de alimente pot fi atribuite în special legumelor cu frunze, care pot fi contaminate cu agenți patogeni suplimentari asociați cu focare precum Listeria monocytogenes, cyclospora, virusul hepatitei A și Campylobacter. Se pare că germenii prezintă risc crescut pentru bacterii precum salmonella și E. coli.

De aceea, se recomandă spălarea alimentelor înainte de consum. Iată câteva exemple şi recomandări de la specialişti.

Păsări de curte

Puiul crud este lipicios când este scos din ambalaj și trebuie să-l speli.

Dar, conform USDA, este mai sigur să distrugi bacteriile atunci când îl gătești. Un studiu recent a analizat persoane care au spălat carne de pasăre crudă pentru o masă. Șaizeci la sută au avut bacterii în chiuvetă după aceea, iar 26% au transferat bacterii în salata verde.

carne
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Salate pre-spălate

Nu trebuie să clătiți salata verde spălată în prealabil.

Citeste si…

Dacă pe pungă scrie că salata verde a fost pre-spălată, nu este nevoie să o trimiteți prin centrifuga pentru salată. Multe salate verde preparate trec printr-un sistem de spălare triplă pentru a îndepărta resturile naturale.

Ouă

Este mai probabil să contaminați ouăle spălându-le decât nespălându-le.

Chiar înainte ca o găină să depună un ou, o peliculă subțire numită „erupție” acoperă coaja. Aceasta împiedică bacteriile să intre în porii săi minusculi. Producătorii comerciali de ouă curăță ouăle într-un mod care menține acest strat intact. Spălarea ouălor acasă nu îndepărtează germenii; îi lasă înăuntru. Păstrați întotdeauna ouăle în frigider și gătiți-le bine.

Citeste si…

oua
sursa foto: pixabay

Carne roșie

Gătiți bine carnea roșie, nu o clătiți, pentru a elimina toate bacteriile.

Nu poți spăla toate bacteriile de pe carnea roșie. Unele se găsesc în fibre, explică experţii citaţi de medicinenet.com. Orice bacterie care se desprinde va contamina chiuveta și tot ce se află în ea. Cea mai sigură metodă de a elimina toate bacteriile de pe carnea roșie este să o gătești la o temperatură internă de cel puțin 60 de grade Celsius.

Ciuperci

Curățați ciupercile cumpărate din magazin cu o cârpă umedă.

Pe de o parte, USDA recomandă spălarea oricărui produs care nu are mențiunea „pre-spălat” pe etichetă. Pe de altă parte, ciupercile sunt niște bureți mici care absorb apa – și poate și unele bacterii odată cu ea. Curățați ciupercile cumpărate din magazin cu o cârpă umedă. Dacă culegeți ciuperci precum morchelele din sălbăticie, înmuiați-le în apă călduță cu sare timp de 30 de minute. Apoi clătiți cu apă curată până când toată murdăria dispare.

Citeste si…

Peşte

Similar cu carnea de pasăre și carnea, gătiți peștele pentru a scăpa de bacterii în loc să îl clătiți.

Peștele se află în aceeași categorie cu carnea de pasăre și carnea roșie: dacă îl speli, vei răspândi bacterii în bucătărie. Gătește-l în schimb. Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile, midiile și scoicile pe care le cumperi proaspete. Acestea pot necesita o clătire pentru a scăpa de nisip și murdărie.

Paste

Nu este necesar să clătiți pastele înainte sau după gătire, deoarece acest lucru îngreunează lipirea sosului de tăiței.

Nu există niciun motiv de siguranță alimentară pentru a spăla pastele, nici înainte de a le găti, nici după. Unii oameni clătesc pastele după ce sunt fierte pentru a îndepărta o parte din amidon, dar acest lucru face mai dificilă aderența sosului la tăiței.

Avocado

Spală avocado-ul înainte de a-l curăța de coajă pentru a îndepărta orice bacterii și murdărie.

Coaja de avocado nu se mănâncă, așa că de ce ar trebui să o speli? Pentru că atunci când o feliezi, poți transfera bacterii și murdărie de pe coajă în avocado.

avocado
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pepeni

Exteriorul pepenilor este contaminat cu murdărie, îngrășăminte și bacterii, așa că spălați-i bine.

Pepenii cresc pe pământ, așa că dăunătorii și microorganismele din pământ și îngrășăminte sunt peste tot pe ei. Pepenele galben, în special, are o coajă înțepată care captează bacteriile. Spălați cu grijă toți pepenii chiar înainte de a-i tăia, pentru a nu muta bacteriile de la coajă la pulpă.

Cereale

Puteți clăti quinoa și farro pentru a îndepărta praful, dar nu este obligatoriu din motive de siguranță.

Majoritatea cerealelor pe care le cumpărați în SUA trec prin procesare și sunt stabile la raft. Nu există niciun motiv legat de siguranță pentru a le spăla. Dar unele cereale, cum ar fi quinoa și farro, ies din pungă destul de prăfuite. Dacă doriți să le clătiți, nu ezitați.

Băuturi la conservă

Dacă vă îngrijorează conținutul unei cutii, o puteți spăla cu apă și săpun înainte de a o deschide.

Decizia ta aparține. Dacă ești îngrijorat de ce ar fi putut atinge cutia înainte să o pui pe ea, spală-o bine. În acest caz, poți folosi săpun, deoarece cutiile nu sunt poroase.

Fasole

Clătirea fasolei din conservă elimină aproximativ jumătate din sodiul din aceasta.

Atât fasolea uscată, cât și cea din conservă sunt sigure fără spălare. Dar nu veți deteriora fasolea uscată dacă o spălați de praf. Și dacă clătiți fasolea din conservă, puteți reduce cantitatea de sodiu cu aproape jumătate, în medie. De exemplu, o conservă de fasole roșie nescursă are 327 de miligrame de sodiu. Dacă o clătiți și o scurgeți, are 164 de miligrame.

Cum să speli produsele?

Unele produse sunt clătite, în timp ce altele sunt frecate sau puse la înmuiat. Spălați-vă mai întâi pe mâini cu apă fierbinte și săpun. Folosiți apă curată și rece pentru a spăla produsele și uscați-le cu un prosop de hârtie.

Folosiți o perie pentru legume pe produsele cu coajă groasă, cum ar fi merele și pepenii. Înmuiați conopida, broccoli și salata verde timp de 2 minute în apă rece. Puneți fructele de pădure într-o strecurătoare și pulverizați-le cu apă distilată chiar înainte de a le folosi.

Soluțiile de spălare pentru fructe și legume pe care le cumpărați din magazin sunt sigure. Dar asta nu înseamnă că sunt cea mai bună metodă de a spăla fructele și legumele. Apa distilată sau apa rece și curată de la robinet este suficientă. Înmuiați fructele și legumele timp de un minut sau două pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi.

Soluţii naturiste

Pentru o spălare mai eficientă puteți utiliza oricare dintre aceste produse naturiste:

  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 2 căni de apă, se lasă la macerat timp de 10-15 minute, apoi se clătește bine;

  • 1 parte otet la 3 parti apa, inmuiati timp de 5-10 minute, apoi clatiti.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel