Din cuprinsul articolului
Porumbul este incredibil de versatil când îl gătim, dar există câteva sfaturi și trucuri-cheie de care trebuie să țineți cont, mai ales pentru porumbul fiert sau copt la grătar. Pentru a prepara porumbul fiert delicios, nu trebuie nu doar să alegi știuleți tineri, ci și să știi cât timp să-l ţii la fiert și ce să pui în apă.
Potrivit Mashed, porumbul are calităţi nutriţionale de excepţie, fiind un aliment natural fără gluten. De asemenea, acesta conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea.
Cum alegem corect porumbul?
Primul pas în orice rețetă este să alegeţi cel mai bun știulete, verificându-i mai întâi foile care-l țin. Alegerea unui știulete cu frunze verzi strălucitoare, nu cu unele care încep să îngălbenească sau să se usuce, aduce cele mai bune rezultate. Acel înveliș de foi este cel care menține porumbul proaspăt, așa că, dacă se desface prea ușor sau are o altă culoare decât verde, nu ar trebui să-l cumpărați.

Verificarea mustăților știuleților este, de asemenea, utilă, deoarece indică și cât de proaspăt este. Dacă mustățile au început să se descompună, devenind uscate sau negre, înseamnă că porumbul este vechi. Mustățile aurii au ca rezultat cea mai bună aromă a unui porumb fiert.
Boabele de porumb trebuie să fie de culoare galben-lăptos și moi la atingere. Pentru a vă asigura că știuleții sunt prăjiți sau fierți uniform, alegeți-i de aceeași dimensiune.
Cât timp durează fierberea porumbului?
Știuleții tineri se fierb la abur și se fierb aproximativ 15 minute în apă clocotită. Apoi, aragazul poate fi oprit și produsul poate fi lăsat în aceeași apă încă o jumătate de oră.
Porumbul vechi, prea copt, are boabe întunecate. Timpul de gătire pentru astfel de știuleți este de la 40 de minute la 2 ore. Cel mai rapid mod de a prepara porumbul dulce este Bonduelle – 10 minute în apă clocotită sunt suficiente.
Pentru a face porumbul dulce și fraged, gospodinele experimentate recomandă adăugarea următoarelor ingrediente în apa în care se gătește porumbul:
– puțin lapte – carbohidrații din lapte se descompun la încălzire, făcând porumbul mai dulce.
– o bucată de unt.
Se recomandă să sărați apa în timpul gătirii, la sfârșit – 5 minute înainte de sfârșitul tratamentului termic este momentul ideal. Porumbul gătit poate fi presărat cu sare, brânză galbenă rasă sau brânză tare și uns cu unt sau ulei. Porumbul gătit trebuie consumat imediat, altfel își pierde suculența când se răcește.