Sari la conținut

Ponturi pentru vindecarea naturistă şi ameliorarea simptomelor psoriazisului

boala de piele
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cutanată, inflamatorie, care nu afectează doar pielea, ci si alte părți ale organismului precum articulațiile, ducând, adesea, la complicații.

Această boală cronică dermatologică autoimună afectează mai mult de 3% din populație, dar nu se transmite de la o persoană la alta. Potrivit statisticilor, 75% din persoanele cu psoriazis se îmbolnăvesc înainte de a împlini 40 de ani.

O boală moștenită genetic

Boala determină o creștere rapidă exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariția unor plăci tegumentare îngroșate (hipercheratozice), albicioase, iar leziunile pot varia ca dimensiuni și zone de apariție pe corp, având o localizare preponderent la nivelul genunchilor, a coatelor, a scalpului sau a mâinilor. Majoritatea specialiștilor cred că psoriazisul este o boală moștenită genetic.

Pe lângă tratamentul medicamentos, există la îndemână o serie de remedii naturiste pentru psoriazis, care spre deosebire de terapia cu medicamente, ajută la ameliorarea simptomelor fără riscul unor reacţii secundare.

Este de ajutor urmarea unei diete bogate în peşte, carne de curcan, ţelină (în scopul detoxifierii rinichilor), pătrunjel, salată verde şi lămâi (pentru curăţirea ficatului), lămâi verzi şi sucuri de fructe şi legume. De asemenea, se recomandă eliminarea pe cât posibil produsele de origine animală bogate în grăsimi saturate, care susţin evoluţia inflamaţiilor.

Alimente indicate:                                                                                  

– laptele și produsele lactate, salatele acrite cu iaurt
– carnea slabă de pasăre, vițel, carnea fiartă de vacă, pește proaspăt sau congelat
– legume ușoare, fierte sau coapte, fără sare
– compot de mere ca înlocuitor al fructelor crude (zilnic)
– ouă moi sau ochiuri românești
– ulei crud, preferabil de masline

Suplimente nutritive

Medicii recomandă utilizarea de suplimente nutritive, cum ar fi acid folic, lecitină, vitamina A, vitamina E, seleniu şi zinc redau elasticitatea şi sănătatea pielii.

În combaterea psoriazisului și menținerea acestuia sub control se recomnandă şi folosirea unui supliment cu colagen hidrolizat lichid, această substanţă fiind proteina structurală a pielii.

Totodată, diferite studii au demonstrat eficacitatea cartilajului de rechin prin ameliorarea plăcilor psoriazice datorită conţinutului de proteine şi carbohidraţi.

Extrem de util este şi turmericul, care, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, susţine ameliorarea simptomelor deranjante. Curcuminul, principiul activ esenţial din turmeric, previne infectarea rănilor provocate de psoriazis, inhibând dezvoltarea bacteriilor, şi grăbeşte închiderea plăgilor cutanate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel