Sari la conținut

Porți tocuri înalte? Iată cât de periculoase sunt…

Pantofi toc - Pixabay

Porți tocuri înalte? Iată cât de periculoase sunt… Chiar dacă se poartă, ne plac, dau o notă de feminitate și celui mai bărbătesc outfit, nu întotdeauna ce promovează designerii este și sănătos. 

Tocurile înalte sunt super fashion și ne fac să ne simțim mnai înalte, mai sexy, mai încrezătoare în noi înșine, dar care este prețul? Ce probleme pot apărea din cauza tocurilor? Cât de periculoase sunt?

Ei bine, potrivit verywellhealth.com, pe lângă durerile cauzate de purtarea îndelungată a pantofilor cu toc înalt, mai sunt și alte probleme. Iar unele dintre ele pot fi destul de serioase.

Așadar, oricât ar fi de atrăgătoare tocurile și oricât ne-am dori să purtăm încălțăminte cu tocuri, există și situații când acestea nu sunt tocmai recomandate.

Drept urmare, trebuie să ținem cont și de sfaturile medicilor, când vine vorba de tocuri, nu doar de modă, designeri, tendințe, outfit-uri etc.

Pantofi toc - Pixabay

Atenție, nu-i purtați mai mult de…

”Pantofii cu toc, în general, ar trebui să nu depășească 3-4 cm și ar trebui să nu fie purtați mai mult de 4-5 ore pe zi.

Un toc așa de înalt schimbă centrul de greutate la nivelul coloanei, lucru care duce la accentuarea scoliozelor, la accentuarea lordozei, a curburii spatelui.

Pot să apară hernii de disc, de asemenea, pot să apară probleme la nivelul articulațiilor șoldului și genunchilor, cum ar fi artroza,

pentru că schimbându-se centrul de greutate se pune presiune pe o porțiune mai mică a articulației, și are ‘șanse’ să se strice destul e repede”,

a explicat dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie, la emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

Pantofii cu toc, motiv de accidentare (și) în casă

Aceste accesorii sexy, colorate, ce aduc plusvaloare oricărei ținute – office, casual, smart casual sau sport cu influențe urbane – pot reprezenta și motive de accidentare.

Dar iată ce a spus medicul ortoped în emisiunea menționată, „Vorbește lumea”. ”Conform unui studiu din 2015, majoritatea accidentelor se întâmplă în casă, atunci când se probează pantofii.

Cred că neatenția duce la accidentări, iar cea mai frecventă categorie implicată este cea de 25-29 de ani, iar cam 19% se soldează inclusiv cu fracturi de gleznă, care necesită intervenție chirurgicală”, a mai spus ortopedul.

Ce e de făcut?

Pentru a evita accidentările și complicațiile ce derivă de aici, ar trebui ca alegerea pantofilor să fie făcută … cu cap. Potrivit ortopedului, sunt recomandați pantofii cu vârf pătrat, chiar dacă nu sunt așa eleganți.

De asemenea, ar mai trebui evitați și cei cu toc tip stiletto, chiar dacă aceștia sunt mai eleganți, alungesc piciorul și dau o notă de feminitate și celor mai clasice ținute business.

Tocuri inalte - Pixabay

De ce ar trebui aleși astfel de pantofi? Ei bine, pentru că au o bază de sprijin mult mai mare. Astfel că și echilibrul va fi mai ușor de menținut.

”Conferă stabilitate și relaxează musculatura la nivelul corpului”, a mai spus medicul, susținând în același timp că înălțimea femeii nu are prea mare legătură în alegerea unui anumit tip de pantof.

Pe de altă parte, o femeie scundă este avantajată de un pantof cu toc, care o face mult mai elegantă, dar pentru că are un centru de greutate mai jos decât în cazul femeilor înalte, un argument în plus pentru o mai multă stabilitate față de cele din urmă.

Potrivit verywellhealth.com, osteoartritala nivelulm genunchiului este mult mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Care este explicația? Ei bine, „vinovate” de această afecțiune sunt chiar aceste tocuri înalte purtate îndelung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel