marți, iunie 15, 2021

Postul Adormirii Maicii Domnului, potrivit rânduielilor creștine,  începe anual pe data de 1 august și se termină pe 15 august. În popor, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei

Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale luni: Schimbarea  la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Sfintei Marii este despre purificarea organismului, dar, mai ales, a sufletului. De aceea, este importantă postirea cu sufletul și rugăciunea către Sfânta Fecioară. Toți sfinții părinții au spus că nu există rugăciune adresată Maicii Domnului fără să fie ascultată.

Este deci o ocazie minunată să încercăm să ne deconectăm de la problemele lumești și să ne concentrăm pe evoluția spirituală, să ne rugăm,

să ne abținem, dar nu ca pedeapsă, ci ca dorință de curățare. Călugării de pe Athos spuneau că cine nu ține post la tinerețe, va ține regim la bătrânețe. Și desigur, să încercăm să ne ajutăm mai mult semenii. Cu orice, chiar și cu o vorbă bună.

Postul Sfintei Marii a început să fie ținut după ce s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului, undeva prin secolul al V lea. În trecut existau creștini care posteau în luna august , iar alții în luna septembrie. Stabilirea datelor, cu privire la Postul Sf Marii, au avut loc în sec. Al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166).

Postul Adormirii

Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ținem departe de anumite mâncăruri, să ne ținem departe și de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacția pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, căci prin reținerea de la ea vom fi părtașii unor daruri care ne fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.

Potrivit Crestinortodox.ro, in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00. De la aceasta ora se pot consuma numai alimente uscate. Marti si joi se cere sa mancam fara ulei.

Pentru linistea

acelor crestini, care din motive binecuvantate, nu se pot abtine de la mancare pana la ora 15:00 si nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a manca fara ulei, adica o mancare cat mai uscata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: „Stapanul nostru e bland si cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.”

Ultimele stiri

Parteneri