Sari la conținut

Pot consuma pepene roșu persoanele care suferă de diabet?

pepene rosu

Unul dintre fructele vedetă de sezon, pepenele este nu doar delicios, dar şi sănătos, datorită conţintului bogat de antioxidanţi. Acesta protejează, de pildă, de ateroscleroză prin reducerea nivelului de colesterol „rău”, fiind indicat chiar şi persoanelor cu diabet.

Pepenele verde este un fruct de vară bogat în nutrienți, dulce și suculent. Se crede că a fost cultivat pentru prima dată în nord-estul Africii în urmă cu 4.000 de ani. Totuşi, din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu. Asta deoarece conţine mai multe proteine, magneziu, calciu și fibre, dar mai puțină fructoză (zahăr).

100 de grame de pepene, doar 38 de calorii

Experţii au listat o serie de beneficii ale consumului acestui fruct, care într-o cantitate de 100 de grame conţin doar 38 de calorii. De asemenea, pepenele conţine acid folic şi magneziu, care normalizează rata metabolică.

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă, potrivit doc.ro. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.

Pepenele roșu conține 17,7 g de o sursă de încredere de zahăr într-o felie medie de aproximativ 286 g. Cantitatea de zahăr pe care o persoană o consumă din pepene va varia în funcție de mărimea porției. De exemplu, într-o cană o persoană ar consuma aproximativ 9,5 g de zahăr.

pepene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit nutriţioniştilor, pepenele roșu are un indice glicemic (IG) de aproximativ 72, fiind conssiderat uşor ridicat. Cu toate acestea, Fundația Defeat Diabetes subliniază că, datorită procentului ridicat de apă din fruct, pepenele are o încărcătură glicemică scăzută de 5 pentru o porție tipică de 120 de grame (g). Și în timp ce organizația susține consumul de pepene proaspăt, recomandă evitarea sucului de pepene din cauza încărcăturii glicemice mult mai mari.

Persoanele cu diabet pot combina pepenele cu alimente bogate în grăsimi sănătoase, fibre și proteine, cum ar fi nucile sau semințele. Această combinație de nutrienți poate ajuta o persoană să se simtă sătulă mai mult timp și să încetinească absorbția zahărului în sânge.

Beneficiile consumului de pepene roșu

Pepenele roșu conține multe vitamine și minerale, inclusiv:

  • vitamina A
  • vitaminele B1 și B6
  • vitamina C
  • potasiu
  • magneziu
  • fibre
  • fier
  • calciu
  • licopen

Vitamina A

Vitamina A ajută la menținerea funcției inimii, rinichilor și plămânilor. De asemenea, susține sănătatea ochilor. Experții recomandă ca o felie de pepene verde care cântărește aproximativ 286 g să furnizeze 80 micrograme (mcg) de echivalent de activitate a retinolului (RAE), o măsură a aportului de vitamina A. Ei adaugă că bărbații cu vârsta de peste 14 ani ar trebui să consume 900 mcg RAE și femeile ar trebui să consume 700 mcg RAE de vitamina A.

Aceasta înseamnă că o felie de pepene roșu poate contribui cu puțin peste 10% din doza zilnică recomandată a unei persoane. supliment de vitamina A.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant care poate promova un sistem imunitar sănătos. Un sistem imunitar puternic poate reduce incidența bolilor și infecțiilor și poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

ODS recomandă, de asemenea, ca bărbații să consume 105,2 miligrame (mg) pe zi, iar femeile ar trebui să ajungă la un aport de 83,6 mg pe zi. O felie de pepene roșu furnizează 23,2 mg dintr-o sursă sigură de vitamina C, ceea ce înseamnă că furnizează aproximativ 30,7% din aportul zilnic recomandat de vitamina C pentru femei și 25,6% din aportul pentru bărbați.

Potasiu

O felie de pepene verde furnizează aproximativ 320 mg de potasiu, care poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Aminoacid În cele din urmă, pepenele roșu conține un aminoacid numit citrulină, despre care un studiu din 2018 a constatat că poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a sănătății metabolice.

Pont

Dacă o persoană adaugă pepene roșu sau alte fructe la masa sau gustarea sa, ar trebui, de asemenea, să le echilibreze cu grăsimi dietetice și proteine. Grăsimile și proteinele ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge.

Acest lucru poate fi util pentru persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 și care folosesc modelele lor alimentare pentru a-și controla nivelul de zahăr din sânge.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel