Sari la conținut

Pot dona plasmă, sânge sau trombocite dacă m-am vaccinat anti-COVID? Ministerul Sănătății răspunde

plasmă

Recent, Ministerul Sănătății a răspuns la una dintre cele mai frecvente întrebări: „Pot dona plasmă, sânge sau trombocite dacă m-am vaccinat anti-COVID?” Până în acest moment, recomandările nu erau clare. Acum, însă, medicii susțin că acest lucru poate fi făcut în siguranță de persoanele vaccinate.

Plasma, sângele și trombocitele sunt elemente esențiale în atât în tratamentul pacienților pentru Covid-19, cât și a pacienților care suferă de diferite afecțiuni. În moment ce majoritatea populației se va vaccina anti-COVID, medicii se temeau de lipsa resurselor de acest tip. Din fericire, însă, plasma, sângele și trombocitele pot fi donate în siguranță și de persoanele vaccinate anti-COVID.

Pot dona plasmă, sânge sau trombocite dacă m-am vaccinat?

„Pot dona plasmă după ce m-am vaccinat împotriva COVID-19?

Da, persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19.

Persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.

Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.

În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

*În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:

• Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);
• Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 ;
• Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.
• În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.
Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori.

Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile”, explică Ministerul Sănătății.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel