Sari la conținut

Poți renunța la masca de protecție dacă ești vaccinat anti-COVID?

masca de protecție

Vaccinul anti-COVID protejează, conform ultimelor studii, atât împotriva unei forme Covid-19 gravă, cât și împotriva unei posibile infectări. Cu toate acestea, medicii susțin că persoanele vaccinate complet nu pot renunța la masca de protecție, momentan. Acest lucru ar putea pune în pericol eforturile colective de a opri răspândirea virusului și modificarea sa genetică.

Vaccinurile anti-COVID au o eficiență de aproximativ 95%. Acest lucru înseamnă că 95% dintre persoanele imunizate vor dezvolta suficienți anticorpi pentru a fi protejați împotriva Covid-19. Cu toate acestea, există un procent de 5% care nu dezvoltă nivelul optim de anticorpi, fiind vulnerabili în fața bolii.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, explică pentru Digi24 de ce nu putem renunța încă la mască și de ce este important să respectăm în continuare măsurile.

Putem renunța la masca de protecție dacă suntem vaccinați anti-COVID?

„Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective.

Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană.

La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea.

Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”, explică medicul.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel