miercuri, februarie 1, 2023

Pe 15 decembrie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a declarat că în săptămâna 5 – 11 decembrie, 100.000 de români au ajuns la spital cu viroză respiratorie.

În comparație cu săptămâna anterioară, în țară se observă o creștere cu peste 25.000 de cazuri, evoluția fiind pusă și pe seama temperaturilor scăzute.

„La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 95.083, comparativ cu 69.699 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (numărul scăzut, posibil datorat subraportărilor din perioada zilelor libere naționale)”, anunță INSP.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Toată lumea slăbește cu aceste ...

De asemenea, potrivit raportului citat, în același interval au fost raportate 1.002 cazuri de gripă, față de 822 de cazuri înregistrate în săptămâna anterioară.

Medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, a explicat pentru Libertatea care este cauza înmulțirii infecțiilor respiratorii.

Avem o schimbare a temperaturii, vremea s-a răcit. Sezonul gripal a început mai repede în acest an. Și avem și o agresivitate crescută a virusurilor, nu doar transmiterea lor mai rapidă, dar și simptomatologia mai evidentă.

Întrebată dacă această evoluție este legată și de faptul că în perioada pandemiei oamenii au respectat o serie de reguli de protecție, măsuri care nu se mai aplică acum, Beatrice Mahler a precizat:

Te-ar mai interesa: Cine este soția lui Gigi Becali?! Marele secret al...

„Se discută mult despre această posibilitate. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra existenței la nivel internațional a creșterii nivelului de stres, a anxietății și a depresiei. Asta duce la un somn profund afectat. Somnul incomplet și de calitate inadecvată, un nivel de stres crescut duc la scăderea imunității. Este o legătură directă, tot mai frecvent precizată în studii și poate fi o cauză a scăderii imunității și a numărului mare de infecții virale”.

Te-ar mai interesa: Toți cei care consumă ceai de plante regulat trebu...

„Nu mai purtăm mască, după pandemie suntem cu toții ușor afectați și ne revenim destul de greu și atunci infecții aparent banale pot să producă o simptomatologie neplăcută și la un număr mare de persoane”, a adăugat Mahler.

În același timp, medicul vorbește și despre o particularitate pe care a remarcat-o la infecțiile respiratorii din acest sezon.

„Particularitatea pe care am sesizat-o în acest sezon este faptul că atunci când un adult până în 60 de ani ajunge cu o infecție virală în spital, ascunde, de regulă, o boală pulmonară cronică, de cele mai multe ori cancer. Sunt cazuri de decompensare imediată, care necesită internare”, a mai explicat Beatrice Mahler.

Te-ar mai interesa: Care sunt efectele cortizolului asupra organismulu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private