Sari la conținut

Potrivit medicilor, în ultimii ani, femeile se confruntă cu o rată crescută de apariție a cancerului pancreatic. Simptomele la care să fii atentă

cancer pancreatic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai dureroase tipuri de cancer

Din cuprinsul articolului

Un studiu efectuat în SUA a constatat că ratele de supraviețuire pentru cancerul pancreatic în rândul bărbaților se îmbunătățesc, dar nu și în rândul femeilor.

Cancerul pancreatic cauzează aproape 10.000 de decese în Marea Britanie în fiecare an, ceea ce îl face a cincea cea mai mortală formă a bolii. Și în ultimul deceniu ratele au crescut cu aproximativ trei procente. Acum, un nou studiu a descoperit că femeile sunt în prezent mai expuse riscului de a dezvolta boala.

Lucrarea, publicată în revista Gastroenterology, a confirmat că ratele cancerului pancreatic sunt în creștere în SUA.

Mai exact, acestea cresc mai rapid în rândul femeilor mai tinere, în special în rândul femeilor de culoare, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă.

Autorul principal al studiului, Srinivas Gaddam, a explicat: „Putem spune că rata cancerului pancreatic în rândul femeilor crește rapid, ceea ce atrage atenția asupra necesității unor cercetări suplimentare în acest domeniu.

Este nevoie să înțelegem aceste tendințe și să facem schimbări astăzi, astfel încât acest lucru să nu afecteze femeile în mod disproporționat în viitor”.

În cadrul studiului, o echipă de la Cedars-Sinai Cancer a analizat date privind pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic între 2001 și 2018 din baza de date a Programului Național de Registre de Cancer (NCPR).

Această bază de date reprezintă aproximativ 64,5% din populația SUA.

Ei au descoperit că ratele de cancer pancreatic au crescut atât la femei, cât și la bărbați în acea perioadă.

Dar, în mod neașteptat, ratele în rândul femeilor sub 55 de ani au crescut cu 2,4% mai mult decât ratele bărbaților de aceeași vârstă, în timp ce rate similare au fost observate în rândul bărbaților și femeilor în vârstă.

Simptomele cancerului pancreatic includ:

  • Icter
  • Piele iritata
  • Urină mai închisă și scaun mai palid decât de obicei
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate fără a încerca
  • Te simti obosit sau nu ai energie
  • O temperatură ridicată sau senzație de căldură sau frisoane
  • Diaree sau constipație
  • Durere în partea superioară a abdomenului și a spatelui, care se poate simți mai agravată când mănânci sau întins și mai bine când te apleci înainte
  • Simptome de indigestie, cum ar fi senzația de balonare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel