Sari la conținut

Povestea primului transplant de inimă din România. Confesiunile doctorului Brădișteanu

Povestea primului transplant de inimă din țara noastră, care a fost realizat în urmă cu 19 ani, potrivit dcmedical.ro.

La Medika TV, vineri, de la ora 16.00, în emisiunea „Jurnal de viață” realizată de Cătălina Jingoiu, puteți vedea povestea primului transplant de cord spusă chiar de autorul ei – dr. Șerban Brădișteanu, care este, acum, șeful Secției de Chirurgie Cardiacă și Vase Mari din Spitalul Floreasca. Alături de el, însă, își va spune povestea și unul dintre pacienții trasplantați.

Medicul Șerban Brădișteanu va spune povestea din spatele acelei reușite uriașe, care a deschis calea transplantului cardiac în România.

Doctorul Șerban Brădișteanu a realizat, alături de prof.dr. Radu Deac, primul transplant de inimă din România în urmă cu 19 ani, mai exact în 1999, la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.

Primul beneficiar al unui transplant de cord a fost un tânăr de – atunci – 23 de ani, pe nume Paul Corjautan, care avea diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă. El a primit inima unei fete, Gabriela Spiridon (21 de ani), victima unui accident de tren.

Dacă e să facem o extrem de scurtă trecere în revistă a carierei sale, vă spunem că medicul are la activ zeci de lucruri de specialitate, că a absolvit Institutul de Medicină din Cluj în anul 1978, după care a obținut repartiție la spitalul județean din Târgu Mureș.

Acolo a devenit, în 1991, medic primar în chirurgie cardiovasculară, iar patru ani mai târziu a plecat la să profeseze la Timișoara. Viața însă, l-a adus la București, la cel mai mare spital de urgență, unde la 25 octombrie 1999 a condus echipa de medici care a realizat primul transplant de cord efectuat în România.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel