Sari la conținut

Premieră absolută în România! Primul transplant de inimă artificială la o tânără de 17 ani (VIDEO)

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat efectuarea primei implantări a unei inimi artificiale la un pacient minor.

Este vorba despre o adolescentă de 17 ani, care nu ar fi supravieţuit fără transplant, dar donatorii pentru această categorie de vârstă sunt rari.

”Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă.

Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă”, a scris, pe Facebook, medicul Horaţiu Suciu.

Acesta a precizat că operaţia a reuşit. ”Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenţie.

Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantarii cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană”, a mai scris medicul.

Prof. Dr. Suciu a explicat că evoluţia stării de sănătate a pacientei a dus la efectuarea acestei proceduri, în sensul în care fata s-a îmbolnăvit grav în decurs de numai 2-3 luni, afecţiunea numindu-se cardiomiopatie dilatativă, adică dilatarea extremă a inimii. În sala de operaţie au fost foarte mulţi medici, inclusiv medici rezidenţi care au dorit să vadă care este întregul proces de implantare a dispozitivului.

 

Potrivit News.ro, acesta s-a referit şi la viitorul Institut al Inimii de la Târgu Mureş: ”Când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea.

Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”.

În prezent, 38 de pacienți români în stare gravă se află pe lista de așteptare pentru un transplant cardiac.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.