miercuri, noiembrie 30, 2022

Un bărbat care trăiește cu boala neuronului motor (MND) a descris cum se luptă cu această afecțiune, dar încearcă să rămână optimist.

Alex Winter, 61 de ani, din Ipswich, a spus că s-a simțit „pierdut, singur și împietrit” când a fost diagnosticat în 2019.

Vrea să-și împărtășească povestea pentru a-i educa pe oameni și pentru a-i încuraja pe alții cu boală să caute ajutor dacă se luptă.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

„Când mă trezesc, primul lucru pe care îl fac este să zâmbesc pentru că este o zi bună pentru a trăi, indiferent de ce”, a spus el.

MND este o boală incurabilă care atacă acei nervi care controlează mișcarea și afectează modul în care oamenii merg, vorbesc, mănâncă și respiră, scrie BBC.

afecțiuni neurologice

Despre boala neuronului motor

Creierul trimite instrucțiuni mușchilor care controlează mișcarea voluntară (cum ar fi mersul și înghițirea) prin celulele nervoase numite neuroni motori. Boala neuronului motor (MND) este o boală care distruge treptat aceste celule nervoase, provocând slăbiciune și atrofie a mușchilor.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

În Marea Britanie, aproximativ trei din 100.000 de oameni primesc MND în fiecare an. De obicei apare pe măsură ce o persoană îmbătrânește, de obicei între 50 și 70 de ani. Bărbații au de două ori mai multe șanse decât femeile să fie afectați.

Tipuri de boli ale neuronului motor

Există trei tipuri principale de MND, care afectează diferite grupuri de nervi.

 • Scleroza laterală amiotrofică (ALS) este cel mai frecvent tip de NMD. În principal, provoacă slăbiciune musculară și atrofie.
 • Paralizia bulbară progresivă (PBP) afectează una din patru persoane cu MND. Îngreunează vorbirea și înghițirea.
 • Atrofia musculară progresivă (PMA) este un tip mai puțin frecvent de MND. Provoacă slăbiciune, degenerare și tensiune musculară.

Simptomele bolii neuronului motor

MND evoluează într-un ritm diferit la fiecare persoană și afectează indivizii în moduri diferite.

Te-ar mai interesa: Poziția de somn care îți distruge sănătatea. Încea...

Boala începe de obicei treptat și la început s-ar putea să vă simțiți obosit. Adesea, primele simptome ale problemelor musculare sunt degetele stângace și aderența slabă.

Alte simptome includ:

 • durere și disconfort
 • crampe, spasme sau contracții ale mușchilor, numite fasciculații
 • articulații rigide
 • constipație (datorită limitării mișcării sau modificării dietei)
 • exces de salivă sau dificultăți la înghițirea salivei
 • senzație de tuse sau de sufocare
 • probleme de respirație
 • depresie

Aceste simptome nu sunt întotdeauna cauzate de MND, dar dacă le aveți, consultați-vă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private