vineri, iunie 2, 2023

Poveștile refugiaților ucrainieni sunt absolut copleșitoare. „Să plece, să nască undeva în linişte”

Aproximativ 350 de mii de refugiaţi din Ucraina au trecut frontierele României în ultimele două săptămâni, de la declanşarea invaziei ruseşti. Dintre aceştia, aproape 2/3 au părăsit deja ţara noastră pentru a ajunge în vestul Europei. Numai ieri, aproape 1.000 de ucraineni au sosit la noi în ţară cu trenul din Republica Moldova, ei continuându-şi apoi drumul spre Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Te-ar mai interesa: Vitamine pentru slăbit. Stimulează metabolismul și...

Cetăţenii străini care provind din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători. Vămile româneşti au fost din nou aglomerate, chiar dacă autorităţile au suplimentat personalul care vine în sprijinul cetăţenilor sosiţi din zona de conflict. Sunt şi ucraineni care vor să rămână în România, majoritatea femei cu copii sau bătrâni. Zilele acestea, la Constanţa, două refugiate au adus pe lume două fetiţe, potrivit RRA.

Într-un salon al maternităţii private din centrul Constanţei, Valentina Nosova îi cântă încetişor fetiţei sale de doar trei zile, Stefania. Lângă ele zâmbeşte protector Elvira Ursatii, medicul de origine ucraineană, specialist obstetrică-ginecologie, care a asistat la naştere.

Te-ar mai interesa: Igiena menstruală, un lux pentru multe femei din R...

„Este primul copil născut la Constanţa refugiat. Fetiţa a avut 3,280 kg, nota 10”, spune Elvira Ursatii.

Soţul a zis mai bine să plece

Dr. Elvira Ursatii spune povestea Valentinei Nosova. Proaspăta mămică are 39 de ani, mai are două fetiţe, iar soţul ei a convins-o cu greu să plece de acasă, din Ismail.

„Soţul a zis mai bine să plece, să fie în siguranţă, undeva, în altă parte, să nască undeva în linişte, fiindcă în maternitate, în zona lor, când răsunau sirenele, alergau în adăposturi”, mai povestește Elvira Ursatii.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu dureri insuportabile, amenințată de me...

Valentina povesteşte că avea o viaţă normală în Ucraina. Lucra la Serviciul Paşapoarte şi a mai fost în ţara noastră, în vacanţă, cu familia, în Poiana Braşov. Soţul ei, Evghni Oprea, are origini româneşti. Tatăl şi-a condus soţia şi fiicele până la graniţa cu România şi s-a întors în luptă pentru Ucraina.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private