Sari la conținut

Pregătirea organismului pentru sezonul rece. Ține o cură alcalină timp de o săptămână și nu vei mai răci toată iarna!

alimente pentru anemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul legumelor ajuta persoanele cu anemie
Vara îşi ia rămas bun de la noi, iar corpul nostru trebuie deja să se pregătească pentru o tranziţie mai uşoară către sezonul rece, pentru a nu risca răceli sau alte boli specifice toamnei. 
În opinia profesorului de yoga Dana Ţupa, acreditat la nivel internaţional, curăţarea corpului, prin eliminarea toxinelor, este o metodă vitală pentru a ne păstra sistemul imunitar sănătos, însă la fel de important este să ne pregătim şi emoţional pentru tranziţia la sezonul rece. Este de notorietate faptul că, în timpul sezonului ploios, creşte considerabil rata depresiilor, iar toate aceste probleme pot fi preîntâmpinate dacă adoptăm o strategie, formată din patru paşi foarte simpli:
Vitaminizează-te!
“După o vară călduroasă, în care am simțit ieșind apa prin toți porii pentru a ne echilibra și a putea menține un optim al pielii, fiecare celulă tânjește după apă și hrană, pe care o regăsim cu ușurință în mod natural și perfect asimilabil din fructe și legume. Sărurile pierdute prin transpirația abundentă a verii, posibil să ne fi dat reacții la care nici măcar nu ne-am putea gândi: crampe musculare, palpitații, o digestie dificilă, cariile dentare sau deficitara funcționare a glandei tiroide, fiind doar câteva din rezultatele absenței unor minerale în organismul nostru. Și pentru că toamna este bogată în fructe și legume, de ce nu am încerca o dietă detoxifiantă, dar în același timp, regenerantă, bazată pe sucuri obținute din presarea la rece a legumelor și fructelor?”, explică profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa.
Încarcă-te cu soare!
“Zile cu soare puțin și corpul acoperit de haine, timpul îndelungat petrecut în încăperi, absența vitaminei D3, sunt lucruri care ne așteaptă pentru următoarele luni. Chiar și pentru cei mai puțin norocoși cu sănătatea și care nu suportă soarele puternic, este momentul propice de a petrece timp liber în parc, sub razele blânde ale soarelui de toamnă, sau de ce nu, chiar la mare!?”, declară profesorul de yoga Dana Ţupa.
Mișcare, mișcare și iar mișcare!
“Pe principiul respiră şi oxigenează-te, corpul nostru se pregătește lejer pentru perioada grea a iernii, cu două sărbători în care vrem, nu vrem, petrecem timp excesiv în jurul mesei. De câte ori nu ne propunem diete după sărbători sau până la concediu? Poate faci parte din categoria celor care nu iubesc efortul fizic excesiv, sau pur și simplu, nu iți permite sănătatea. De ce nu am încerca o mișcare ușoară și lejeră în cadrul unor sesiuni de yoga, care îți facilitează regenerare, tonifiere musculară ușoară, energizare, flexibilitate și eliminarea stresului? Orice mișcare este bună, mai ales dacă nu este excesivă pentru resursele personale, iar anumite forme de yoga sunt chiar foarte lejere și cu efecte reale”, este de părere profesorul Dana Ţupa.
Dieta alcalină pentru 7 zile, ca să nu răcim în tot sezonul rece.
Specialiştii recomandă ca, în sezonul de tranziţie, să adăugăm în meniul nostru zilnic alimente de natură alcalină, pentru a ne îmbunătăţi sistemul imunitar. “Ideal ar fi ca dieta alcalină să o adoptăm ca stil de viaţă pentru măcar o săptămână pe lună, cu atât mai mult cu cât beneficiile ei sunt incomensurabile, sau cel puţin, să creştem până la 75% hrană de natură alcalină în meniul nostru obişnuit.
Dieta alcalină aduce mai multă energie, fenomen cunoscut chiar şi de către copii în cazul bateriilor alcaline ce dureaza mai mult… La fel şi corpul uman, al cărui pH se echilibrează, duce la o energizare optimă, la eliminarea toxinelor şi, treptat, la eliminarea diferitelor afecţiuni”, declară Dana Ţupa. În opinia specialistului, o dietă alcalină exclude în principal, hrana care are în conţinut: zahăr – natural sau nu (inclusiv fructoza), glutenul şi făinoasele în general, carnea, lactatele, alcoolul, cafeaua – sau, cu alte cuvinte, cam 90% din ceea ce consumă un om obişnuit. “
”Recomandat ar fi să mâncăm tot ceea ce este verde: salate, germeni ai diferitelor plante, seminţe, legume fierte sau crude, sucuri de legume, pudră de orz, ovaz si grau verde, alfalfa, spirulină, chlorella, lămâi şi grapefruit-ul care nu este dulce”, conchide Dana Ţupa, profesor de yoga acreditat internațional şi fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA (cel mai cunoscut for internaţional în domeniu).
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel