Sari la conținut

Premieră medicală în SUA: Transplant de rinichi de la o donatoare infectată cu HIV

Un rinichi provenind de la o femeie de 35 de ani infectată cu virusul HIV a fost transplantat la o altă persoană seropozitivă, a anunţat la sfârșitul lunii martie spitalul american Johns Hopkins din Baltimore, o premieră medicală în Statele Unite, potrivit AFP.

Primitorul transplantului este anonim. Nina Martinez, donatorul, a dorit iniţial să doneze un rinichi unui prieten, dar, după decesul acestuia, a continuat demersul şi a făcut donaţia către un anonim, precizează Johns Hopkins.

Anterior, medicii considerau periculos ca o persoană infectată cu HIV să rămână cu un singur rinichi, scrie Agerpres.

Decizia realizării transplantului este dovada încrederii pe care oamenii de ştiinţă o au în medicamentele antiretrovirale, care le permit bolnavilor să ducă o viaţă normală sau aproape normală.

Unul dintre medicii de la Johns Hopkins, Dorry Segev, estimează că între 500 şi 600 de persoane seropozitive ar putea dona organe în fiecare an în Statele Unite, unde mii de persoane seropozitive mor în aşteptarea unui transplant. Până în prezent, puteau fi transplantate doar organe prelevate de la persoane seropozitive decedate.

În 2016, spitalul a primit autorizaţia de a realizat primul transplant de acest fel şi a fost, de atunci, în aşteptarea unor pacienţi compatibili.

Primitorul organului trebuie să continue tratamentul cu antiretrovirale. La fel trebuie să procedeze şi Nina Martinez.

„După ce îl scot pe primitor de pe lista de aşteptare, toată lumea câştigă un loc, chiar dacă au HIV sau nu”, a declarat donatoarea pentru Washington Post.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: