Sari la conținut

Premieră medicală națională: Caz cardiovascular complex, rezolvat minim invaziv

Premieră națională: Caz cardiovascular complex, rezolvat minim invaziv.

Pe 9 iunie, a avut loc o operație în premieră națională la la Spitalul Clinic SANADOR, când echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache a realizat  o intervenție minim invazivă pentru un caz cardiovascular complex.

La un pacient în vârstă de 76 de ani, s-au realizat înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal și de artere iliace cu dispozitive de ultima generație, în același timp operator. Pacientul suferea de stenoză severă a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal, ambele patologii fiind rezolvate printr-o singură procedură transcateter.

Premieră națională: Caz cardiovascular complex, rezolvat minim invaziv

 

Întreaga procedură s-a desfășurat endovascular, prin abord transfemural, minim invaziv, în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR. Pacientul a fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară la mai puțin de 24 de ore de la intervenție.

Citeste si:

Implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă de cardiologie intervențională prin care se înlocuiește valva aortică nativă stenozată cu o proteză valvulară aortică, prin abord
transcutanat transfemural, cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva stenozată.

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă (EVAR) este, de asemenea, o metodă de cardiologie intervențională prin care se implantează o endoproteză (o proteză plasată în interiorul vasului) în aortă prin abord arterial transfemural percutanat. Dificultatea acestui caz este reprezentată de asocierea celor două afecțiuni (stenoză aortică severă și anevrism de aortă întins până dincolo de bifurcația iliacă, cu extensie pe artera iliacă dreaptă) și de soluția terapeutică inovatoare găsită.

Dezavantajul major al unei abordări secvențiale ar fi fost fragilizarea peretelui aortic anevrisma

Clasic, cele mai multe echipe ar fi realizat intervenția secvențial, în două etape, la distanță de cel puțin o lună. Dezavantajul major al unei abordări secvențiale ar fi fost fragilizarea peretelui aortic anevrismal, indusă de abordarea în primul timp a stenozei aortice, astfel că pacientul ar fi putut prezenta fisură sau chiar ruptură de anevrism înainte de a doua intervenție. În plus, ar fi fost vorba de două spitalizări și de două internări la terapie intensivă, cu o probabilitate dublă de complicații.

Esențial, pentru pacient, este că a putut beneficia de întreaga gamă de intervenții chirurgicale și intervenționale cardiovasculare. Într-un astfel de caz, se poate discuta și posibilitatea de a
interveni chirurgical deschis, prin stenotomie mediană pentru înlocuirea valvei aortice și apoi prin laparotomie (deschiderea abdomenului) pentru tratamentul anevrism, dar o astfel de
abordare, standard până în urmă cu doar 5 ani, ar fi avut dezavantaje foarte mari pentru pacient, cu riscuri importante, și ar fi fost urmată de o lungă perioadă de recuperare.

Medicii care au făcut parte din echipa operatorie

Din echipa operatorie au făcut parte Prof. Dr. Victor S. Costache, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității Titu Maiorescu, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter, Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR, medic primar Cardiologie cu competențe în cardiologie invazivă și intervențională, Dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, Dr. Roxana Georgescu și Dr. Ibrahim Ahmad, medici rezidenți chirurgie cardiovasculară, Dr. Costin Scarlat, medic primar anestezie și terapie intensivă, precum și asistenții medicali Bianca Muntean și Laura Capătu.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipele multidisciplinare, compuse din chirurgi cardiovasculari cu foarte multă experiență în proceduri minim invazive, specialiști în cardiologie intervențională cu
foarte multe proceduri realizate cu succes și medici cardiologi supraspecializați în diagnosticul de mare finețe, asigură pacienților soluții terapeutice complete și complexe, minim invazive
(video-asistate sau endovasculare transcateter) ori de câte ori acest lucru este posibil, cum a fost și în cazul de mai sus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.