Sari la conținut

Premieră medicală: primul pacient tratat prin angioplastie coronariană primară

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a avut, o premieră medicală pentru județ, fiind vorba de o angioplastie coronariană primară efectuată pentru tratarea unui bolnav diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior.

Dr. Teodora Olariu, managerul SCJU Arad, a informat că un bărbat de 47 de ani a ajuns joi dimineață la Unitatea de Preluare a Urgențelor din cadrul SCJU Arad, unde a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior. Medicul cardiolog de gardă a luat legătura cu dr Cristian Dina, coordonatorul Centrului de Intervenții Cardiovasculare ‘Cardiolife’ care a fost inaugurat de curând în cadrul SCJU Arad, în baza parteneriatului inițiat de Consiliul Județean Arad în urmă cu un an și jumătate.

‘Având în vedere situația de mare risc pentru pacient, s-a luat imediat decizia de a trata pacientul la Arad prin angioplastie coronariană primară, procedura recomandată de Ghidul de diagnostic și tratament în infarct miocardic acut al Societății Europene de Cardiologie. Pacientul a fost pregătit imediat pentru intervenție, la circa o oră după internare începând coronarografia. Aceasta a documentat ocluzia acută a uneia din arterele mari ale inimii, motiv pentru care s-a trecut imediat la procedura de dezobstrucție și de implant de stent, operațiune finalizată cu succes. Practic, în 70 de minute de la prezentarea la SCJU Arad, pacientul avea deja rezolvata ocluzia arteriala care a produs infarctul, respectându-se și standardul de calitate recomandat de Societatea Europeană de Cardiologie, care prevede maxim 90 de minute de la intrarea pe ușa spitalului și până la rezolvarea arterei’, a declarat dr Cristian Dina, chirurg intervenționist.

Potrivit acestuia, starea pacientului s-a ameliorat imediat substanțial, astfel că acesta a putut fi transferat pe secția de Cardiologie a SCJU Arad, conștient, cooperant și fără niciun fel de acuze.

‘Șansele de supraviețuire ale pacientului și probabilitatea de evoluție bună în continuare au fost ameliorate atât datorită rapidității cu care s-a acționat, cât și datorită gestionării impecabile a pacientului de către echipa de medici ai UPU, ai secției de cardiologie a SCJU Arad și ai ‘Cardiolife’ Arad, de calitatea foarte bună a îngrijirilor acordate pacientului pe întreg traseul acestuia în spital’, a precizat dr Teodora Olariu.

Întrucât deocamdată nu există un protocol de colaborare între SCJU Arad și ‘Cardiolife’, costurile procedurii au fost suportate de Centrul de Intervenții Cardiovasculare ‘Cardiolife’. „Avem toată deschiderea pentru încheierea unui protocol cu SCJU Arad. De la început, parteneriatul cu CJ Arad a avut drept scop tratarea în Arad a pacienților cu risc maxim, a urgențelor cardiovasculare, pentru care CJ Arad a alocat și fonduri pentru 2014. Sper că acest protocol va putea fi parafat cât mai curând’, a conchis dr. Cristian Dina.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: