Sari la conținut

Premieră pentru România. 150 de centre de zi pentru copiii din familiile sărace. Gabriela Firea: Copiii vor avea parte de mese calde, educație și consiliere psihologică

copii saraci
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
UNICEF: plan pentru ajutorul copiilor săraci

Premieră pentru România. 150 de centre de zi pentru copiii din familiile sărace. Gabriela Firea: Copiii vor avea parte de mese calde, educație și consiliere psihologică

Luni dimineață, Gabriela Firea a anunțat lansarea apelului pentru construirea a 150 de centre de zi destinate copiilor din familii sărace. Bugetul disponibil este de 50 de milioane de euro, bani din PNRR.

Gabriela Firea: Premieră pentru România! Investim 50 de milioane de euro  pentru 150 de centre de zi destinate copiilor din familii sărace

Premieră pentru România. 150 de centre de zi pentru copiii din familiile sărace

Într-o postare pe Facebook, ministrul Familiei a lansat o invitație apelul pentru depunerea proiectelor în cadrul Componentei 13 – Reforme sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Investiția I.1.

„Premieră pentru România! Investim 50 de milioane de euro pentru 150 de centre de zi destinate copiilor din familii sărace. Invit toți primarii de municipii, orașe sau comune să depună proiecte pentru a putea ajuta cât mai mulți copii. Începând de astăzi, timp de două luni, așteptăm dosarele în acest program finanțat prin PNRR.

Așteptăm proiecte din partea autorităților locale de la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor, care pot înființa astfel de centre de zi individual sau în parteneriat cu furnizori privați de servicii sociale acreditați. Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR”, a scris Ministrul Familiei.

Copiii vor avea parte de mese calde, educație și consiliere psihologică

Aplicațiile pentru proiecte pot fi depuse timp de două luni, până pe 9 ianuarie 2023, inclusiv.

„Investițiile pot fi făcute pentru construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea acestor centre destinate copiilor care provin din familii aflate în situații vulnerabile. Cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele vulnerabile și unde comunitatea romilor este mai numeroasă.

Prin aceste centre, sprijinim familiile cu îngrijirea și creșterea copiilor în timpul zilei. Concret, în timpul zilei, copiii au parte de mese calde, îngrijire din partea specialiștilor, educație adaptată vârstei lor, își vor face temele și vor primi consiliere psihologică. Seara se pot întoarce alături de părinții, bunicii și frații lor. Evităm astfel separarea copiilor de familie, evident acolo unde nu există situații de abuz.

Copiii abandonează școala sau ajung în grija statului din cauza sărăciei. Acum, doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni separarea de familie. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști”, a conchis Gabriela Firea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel