Sari la conținut

Premiul Nobel pentru Medicină 2024

sursa foto: elementar.com

Premiul Nobel pentru Medicină dă startul decernării premiilor din acest an la 7 octombrie 2024, cu accent pe progresele revoluționare în tratamentul cancerului și al bolilor cardiovasculare. Această anticipare urmează recompensei acordate anul trecut lui Katalin Karikó și Drew Weissman pentru contribuțiile lor la vaccinurile cu ARNm. Institutul Karolinska din Stockholm va dezvălui laureații din acest an, continuând o tradiție prestigioasă care celebrează inovația medicală și impactul acesteia asupra sănătății publice.

Numele biologului american Kevan Shokat se află în fruntea listei de favoriți a postului suedez de radio SR pentru lucrările sale privind mutațiile genei KRAS, care determină proliferarea celulelor și poate duce la apariția unor cancere greu de tratat la plămâni, colon și tumori pancreatice. „Datorită descoperirii sale, se testează în prezent noi tratamente pentru aceste cancere ”, explică Annika Östmann, jurnalista științifică a postului de radio.

Căutarea de tratamente pentru bolile cardiovasculare ar putea fi recompensată și ea, prin munca geneticienilor Jonathan C. Cohen și Helen Hobbs. Cei doi cercetători au identificat gene care reglează metabolismul lipidelor esențiale, precum colesterolul, potrivit lui David Pendlebury, care conduce firma Clarivate. „Descoperirile lor au condus la dezvoltarea medicamentelor împotriva colesterolului ”, a declarat David Pendlebury pentru AFP.

Cercetările în domeniul epigeneticii, întruchipate de lucrările lui Davor Solter și Azim Surani privind mecanismele din interiorul celulelor care controlează activitatea genelor fără a modifica ADN-ul, sunt, de asemenea, pe lista favoriților, consideră el.

Premiul Nobel pentru Fizică

Pentru premiul Nobel pentru fizică de marți, experții radioului public suedez l-au citat pe fizicianul elvețian Christoph Gerber, pionier în dezvoltarea microscopului cu forță atomică.

Numele lui Gerber apare și în predicțiile Clarivate, care menționează de asemenea lucrările lui David Deutsch și Peter W. Shor privind algoritmii cuantici.

Premiul Nobel pentru Chimie

Pentru Premiul Nobel pentru Chimie de miercuri, Lars Bröstrom de la radio NR îl menționează pe biologul american Omar Yaghi și lucrările sale privind rețelele metal-organice (MON) și proprietățile lor poroase pentru absorbția gazelor periculoase.

Karl Deisseroth, psihiatru și specialist în bioinginerie, ar putea fi, de asemenea, onorat de Comitetul Nobel. Cercetătorul a evoluat în domeniul optogeneticii, care face neuronii sensibili la lumină. Sub conducerea sa, cercetătorii au reușit să facă un creier de șoarece complet transparent, astfel încât să poată vedea ce se întâmplă în interiorul acestuia.

Premiul Nobel pentru Literatură

Acordat în 10 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, unul dintre cele mai importante premii alături de Premiul Nobel pentru Pace, este, ca în fiecare an, subiectul unor speculații.

Scriitoarea chineză avangardistă Can Xue, comparată adesea cu Kafka pentru atmosfera ireală și sumbră care pătrunde în romanele și povestirile sale, este citată frecvent de criticii literari.

Premiul Nobel pentru Pace, o durere de cap

Punctul culminant al săptămânii, Premiul Nobel pentru Pace, decernat vineri, 11 octombrie, nu a fost niciodată atât de dificil de prevăzut, având în vedere numărul tot mai mare de catastrofe din lume.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și numele afganei Mahbouba Seraj, o ferventă apărătoare a drepturilor femeilor afgane, se numără printre candidații la Premiul Nobel pentru Pace.

Având în vedere riscul existențial pe care îl reprezintă pentru umanitate sistemele de armament capabile să funcționeze autonom, fără control uman, mai mulți experți desemnează drept posibil câștigător și coaliția de organizații neguvernamentale Stop Killer Robots.

Nobelul pentru Economie închide sezonul premiilor luni, 14.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel