Sari la conținut

Preparatul care reface ficatul, pancreasul și rinchii. În plus, reduce riscul de apariție a diabetului și este menționat în Vechiul Testament

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile pentru sănătate ale meiului

Meiul este o cereală cu întreținere redusă și rezistent la secetă. Oamenii îl folosesc adesea pentru a hrăni animalele, dar interesul consumatorilor este în creștere. Acestă cereală oferă diverse beneficii pentru sănătate și are multiple utilizări în gătit.

Oamenii au beneficiat de proprietățile nutriționale ale meiului de mii de ani. Vechiul Testament al Bibliei o menționează, la fel ca și textele din Grecia antică și Roma.

Meiul crește extrem de repede și se maturizează în aproape jumătate din timpul necesar pentru orez și grâu. Acest lucru o face o cultura ideală, contribuind la răspândirea sa rapidă în Asia și în Europa.

Meiul este acum al șasea cereală ca importanță din lume.

În Statele Unite ale Americii contemporane, meiul este adesea folosit pentru a hrăni animalele de companie, animalele și păsările, dar este în creștere în popularitatea consumatorilor. Acest lucru se datorează faptului că nu are gluten și este o sursă bună de proteine, fibre și micronutrienți. De asemenea, oferă multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, necesită puține inputuri pentru a crește și este rezistent la secetă.

Date nutriționale

Fiecare 100 de grame (g) de mei fiert conține următoarele:

  • 3,51 g de proteine
  • 23,7 g carbohidrați
  • 1,3 g de fibre alimentare
  • 44 miligrame (mg) de magneziu
  • 0,161 mg de cupru
  • 100 mg de fosfor
  • 0,272 mg de mangan

Beneficii pentru sănătate

Cercetările arată că meiul poate fi util în următoarele moduri:

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ajuta sistemul digestiv

Meiul conține fibre, care contribuie la sănătatea digestivă și ajută la reglarea mișcărilor intestinale.

Meiul are și prebiotice, care stimulează creșterea probioticelor în microbiom. Acest lucru este important pentru sănătatea intestinală și pentru sistemul imunitar în general.

Meiul este de mare ajutor pentru persoanele cu boala celiacă sau intoleranță la gluten, deoarece nu conține gluten. Persoanele cu boala celiaca pot consuma aceste cereale, care sunt bogate in nutrienti si bogate in proteine si fibre, fara riscul de disconfort.

Sprijină sistemului cardiovascular

Meiul conține magneziu, care ajută la reglarea ritmului cardiac.

Consumul de mei poate, de asemenea, să crească nivelurile de proteină adiponectină, care poate proteja țesuturile cardiovasculare.

Meiul contine si vitamina B3 sau niacina. Această vitamină ajută la reducerea anumitor factori ai bolilor de inimă, cum ar fi nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride, și este eficientă în reducerea stresului oxidativ.

Îmbunătățește starea de spirit

Meiul poate îmbunătăți starea de spirit a unei persoane datorită concentrației mari de aminoacid, triptofan.

Cercetările din 2014 sugerează că o dietă bogată în triptofan poate reduce simptomele de depresie și anxietate.

Reducerea riscului de diabet

Un studiu din 2021 sugerează că meiul poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, ajută la gestionarea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet.

O creștere a concentrației de adiponectină poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Ajută la gestionarea obezității

Un alt studiu din 2021 a investigat eficacitatea consumului de mei în gestionarea obezității și a colesterolului ridicat. Rezultatele au demonstrat că acest tip de dietă a redus IMC și, prin urmare, poate ajuta la reducerea gradului de exces de greutate și de obezitate.

Cu toate acestea, sunt necesare studii pe termen mai lung cu eșantion de dimensiuni mai mari.

Reducerea stresului oxidativ

Stresul oxidativ poate provoca diverse afecțiuni cronice, inclusiv tulburări neurodegenerative, artrită și diabet.

O dietă bogată în grăsimi este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea demenței, deoarece crește stresul oxidativ din creier. Medicii consideră antioxidanții importanți în reducerea daunelor oxidative. Dietele bogate în antioxidanți pot proteja împotriva daunelor oxidative.

Meiul este o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la susținerea capacității organismului de a rezista stresului oxidativ, un factor de îmbolnăvire și îmbătrânire. Consumul de antioxidanți ar putea reduce riscul de boli cronice.

Alte beneficii potențiale pentru sănătate ale meiului

Alte beneficii potențiale pentru sănătate ale meiului includ:

  • suprimarea creșterii celulelor canceroase
  • promovarea vindecării rănilor
  • menținerea sănătății oaselor
  • susține activitatea antifungică și antimicrobiană
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel