Sari la conținut

Prim ajutor în caz de sângerare nazală. Atenție, este important să nu lași capul pe spate!

Prim ajutor în caz de sângerare nazală. Atenție, este important să nu lași capul pe spate!

Care este primul lucru pe care trebuie să-l faci în momentul în care noi, sau cei din jurul nostru, suferim de sângerarea nazală. În primul rând, trebuie să știm că hemorogia nazală (sau epistaxisul) se poate produce spontan, în urma hipertensiunii arteriale, pe fondul consumului de medicamente anticoagulante etc, sau în urma unei traume, care poate fi o lovitură intenționată sau neintenționată la nivelul nasului, prin cădere sau prin scobit în nas.

Este foarte important să nu lăsăm capul pe spate. Se recomandă să stați pe un scaun, să apăsați ușor pe partea de jos a septului, la baza nasului și să vă aplecați în față, astfel încât sângele să curgă înafară, nu înspre căile respiratorii.

De Ce Curge Sânge Din Nas - Cum Oprești Sângerarea | Libertatea

Prim ajutor în caz de sângerare nazală spontană

  • se aseaza persoana in cauza in pozitia sezut pe un scaun sau va sta in picioare (ortostatism), de preferat sezand, cu capul usor aplecat in fata ca tot sangele sa fie eliminat pe cale naturala (eliminarea sangelui pe nas sau pe gura) pana al aplicarea presiunii si efectuarea hemostazei (oprirea sangerarii).

Nu este indicată așezarea persoanei în poziția întins pe spate, pentru că poate să înghită sângele. Stomacul este iritat producând senzație de greață, însoțită de vărsături.

  • se penseaza (se preseaza) nara pe care s-a produs hemoragia timp de 5-10 minute, se aplica gheața la nivelul piramidei nazale usor spre frunte pentru vasoconstrictie (contractarea vaselor sanguine si micsorarea diametrului acestora ) sau la nivel occipitalo-cervical ( la ceafa ) avand acelasi efect, de vasoconstrictie.

Atenție, însă, gheața nu se aplica direct pe piele, ci se infasoara intr-o carpa.

  • in cazul in care hemoragia nu se opreste se pot face tampoane din pansament steril sau din tifon si se introduc pe nara lezata facand o presiune in interiorul narii pentru oprirea hemoragiei (aceasta manevra este ceva mai complicata deorece la extragerea tampoanelor, dupa coagularea sangelui, vasele de sange si mucoasa pot fi lezate din nou producandu-se hemoragia. In unitatile de primiri urgente se aplica anumite solutii pe tampon pentru al umezi facand extractia acestuia mai usoara si fara leziuni).
  • este indicat ca pentru curatarea nasului sa se foloseasca apa rece ( nu foarte rece, suportabil de la om la om), introducerea si spalarea narinelor (narilor) cu multa apa, abia dupa aceea se poate sufla nasul, in acest fel se impiedica ruperea vaselor de sange din nas.

În cazul sângerării nazale traumatice

  • se aseaza persoana in cauza in decubit dorsal, se suspicioneza fractura de coloana vertebrala cervicala;
  • se pozitioneaza capul in ax si se sustine pana la venirea echipajelor de prim ajutor astfel se asigura imobilizarea coloanei vertebrale, se verifica starea de constienta a persoanei;
  • daca la persoana in cauza sangele ajunge in gura si poate fi inghitit se asaza persoana in pozitia lateral de siguranta, cu imobilizarea coloanei vertebrala prin sustinerea capului si pozitionare lui in ax, se aplica gheata sau carpe umezite in apa rece pe nas sau ceafa.

Este indicat ca in ambele cazuri (atunci cand nu se solicita ajutorul echipajelor medicale) sa fie consultat un medic de specialitate (O.R.L) pentu diagnosticare si administrarea tratamentului corect.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel