Sari la conținut

Prima cauză de orbire, la nivel mondial. Afecțiunea apare după 40 de ani

Leziuni oculare
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Prim ajutor in caz de leziuni oculare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri) este cataracta. Cataracta apare atunci când cristalinul natural al ochiului se opacifiază.  

Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta: la grupa de vârstă de 52–62 ani se înregistrează circa 5% dintre cazuri, 30% la pacienții care au între 60-69 de ani și peste 64% dintre cazuri la pacienții peste 70 de ani.

Conform unui studiu realizat recent în EMEA, 63% dintre pacienții români intervievați afirmă că ceea ce le lipsește cel mai mult, odată cu scăderea vederii din cauza cataractei, sunt urmărirea programelor preferate la TV, teatru sau cinematograf.

La rândul lor, 57% dintre respondenți au menționat că citesc cu dificultate și 37% au probleme cu citirea indicatoarelor și semnelor rutiere când conduc. Activitățile petrecute cu familia au devenit dificile pentru 37% dintre respondenți, în timp ce activitățile zilnice sunt tot mai greu de făcut pentru 36% dintre respondenți. De asemenea, cataracta este asociată cu depresia.

Anual, în UE, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă

Pe fondul accentuării îmbătrânirii demografice, în 2050 peste un miliard de oameni vor avea peste 60 de ani, iar cataracta va deveni o afecțiune tot mai frecventă.

Singurul tratament al cataractei este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului natural opacifiat și înlocuirea lui cu unul artificial.

Datorită dezvoltării tehnologiei medicale, cataracta este acum o intervenție chirurgicală de rutină. În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.

În România există 79 de spitale cu departament de oftalmologie și 90 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie și sunt înregistrați 1.200 de medici oftalmologi dintre care 260 sunt chirurgi.

90% este rata de succes pentru operațiile de cataractă

“Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute și are 90% rată de succes. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei – diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea.

Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung”, spune dr. Silvia Chiotoroiu, medic primar Șef Departament de Oftalmologie al Spitalului Clinic Nicolae Malaxa.

Anumite afecțiuni oculare, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia se pot corecta în timpul operației de cataractă.

Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de presbiopie (scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de astigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).

“80% dintre afecțiunile oculare pot fi prevenite sau vindecate. Studiile arată că 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte  de vedere precum presbiopia și astigmatismul. Cristalinul ales împreună cu medicul oftalmolog poate ajuta pacientul să devină independent de ochelari”, arată dr. Horia Stanca – Asistent Universitar, catedra de Oftalmologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, Șef al Secției de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu și Secretar General al Societății Române de Retină.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel