Sari la conținut

Primele lucruri pe care un medic bun le observă la un pacient. 8 semne care vorbesc despre starea reală a sănătății

medic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diagnosticul

Un medic învață ani de ani de zile pentru a avea grijă de pacienții săi, dar poate ați putea fi surprins să aflați că poate obține informații despre sănătatea dumneavoastră înainte de a fi rostit măcar un cuvânt.

De fapt, medicii sunt instruiți să evalueze rapid pacienții pe baza indicațiilor dumneavoastră vizuale și sociale. Înțelegând aceste observații inițiale, puteți deveni mai adaptat la semnalele corpului și puteți colabora cu medicul dumneavoastră pentru a menține sănătatea optimă.

relatia medic-pacient
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce vede un medic pentru prima dată la tine

Prezentem în cele ce urmează câteva aspecte cheie pe care un medic le observă pentru prima dată la pacientul său, potrivit thehealthy.com.

1. Postura: O postură bună este crucială nu numai pentru sănătatea coloanei vertebrale, ci și pentru bunăstarea generală.

Când intri în cabinetul medicului tău, postura ta este unul dintre primele lucruri pe care le observă. Alinierea corpului tău poate dezvălui multe despre sănătatea ta generală, postura proastă indicând potențial dezechilibre musculare, durere sau nealiniere a coloanei vertebrale. Medicul dumneavoastră vă poate întreba despre durerile de spate sau disconfort dacă sunteți aplecat sau cocoșat.

2. Pielea: Pielea ta poate divulga o mulțime de informații despre sănătatea ta.

Medicul dumneavoastră îi va observa culoarea, textura și erupțiile sau petele. Ca câteva exemple, un ten palid sau gălbui poate sugera anemie sau icter, în timp ce pielea uscată sau descuamată poate indica deshidratare sau deficiență de nutrienți. Așteptați-vă la întrebări ulterioare pentru a determina dacă este necesară o examinare suplimentară.

3. Respirația: Tiparul tău de respirație oferă informații prețioase despre starea ta generală de sănătate.

Respirația grea sau grea poate semnala astm bronșic sau o infecție respiratorie, în timp ce respirația superficială poate indica anxietate sau stres, precum și alte condiții de sănătate. Să fii atent la respirația ta te poate ajuta să te relaxezi și să-i oferi medicului tău indicii cruciale despre bunăstarea ta.

4. Greutatea: O schimbare semnificativă a greutății tale, fie creșterea fie pierderea, poate sugera probleme de sănătate subiacente.

Medicul dumneavoastră vă va compara probabil greutatea actuală cu înregistrările anterioare pentru a determina dacă există motive de îngrijorare. Fluctuațiile inexplicabile ale greutății pot necesita teste suplimentare pentru probleme cu tiroida, dezechilibre hormonale sau alte afecțiuni.

Semne care vorbesc despre starea reală a sănătății

5. Ochii: Numiți adesea ferestrele sufletului, ochii vă pot dezvălui multe despre sănătatea dumneavoastră.

Ochii injectați de sânge pot indica alergii, lipsă de somn sau oboseală oculară, în timp ce îngălbenirea albului ochilor poate sugera probleme hepatice. Medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, dacă pleoapele sunt căzute, un semn al unei afecțiuni neurologice numită ptoză.

6. Mobilitatea: Mersul dumneavoastră îi poate spune medicului multe despre sănătatea dumneavoastră musculo-scheletică.

Medicul vă va evalua mersul pentru anomalii și vă poate întreba despre obiceiurile dvs. de exerciții fizice sau rănile anterioare. Un mers moale sau neregulat poate indica dureri articulare, slăbiciune musculară sau o afecțiune neurologică.

7. Discursul: Vorbirea neclară, lentă sau ezitant poate indica probleme neurologice cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala Parkinson, în timp ce vorbirea rapidă, sub presiune poate sugera anxietate sau un episod maniacal pentru cei cu tulburare bipolară.

Medicul vă va asculta cu atenție tiparele de vorbire și vă va pune întrebări dacă sunt observate nereguli.

8. Starea de spirit: Medicul va observa îndeaproape comportamentul general în timpul vizitei dumneavoastră.

Ești optimist, anxios sau iritabil? Schimbările de dispoziție pot semnala uneori probleme de sănătate subiacente, cum ar fi depresia, anxietatea sau dezechilibrele hormonale. Medicul dumneavoastră va nota starea dumneavoastră emoțională și vă poate întreba despre istoricul dumneavoastră de sănătate mintală pentru a determina dacă este necesară o evaluare suplimentară.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel