sâmbătă, septembrie 24, 2022

Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară, formular PLF şi carantină de 10 zile pentru nevaccinaţi.

Duminică, 5 decembrie, după ședința de urgență de la Guvern, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Alexandru rafila, și șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat măsurile care au fost luate pentru prevenirea infecțiilor cu tulpina Omicron.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Această vitamină este regina sezonul...

Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron: Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară şi carantină de 10 zile pentru nevaccinaţi

„Românii și alți cetățeni din Uniunea Europeană care vin din țări terțe vor prezenta un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.

Cei care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene vor continua să prezinte, ca și până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea/ trecerea prin boală în ultimile 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimile șase luni care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile.

Te-ar mai interesa: VIDEO cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecam...

Dacă persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală nu prezintă un test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătorie, vor intra in carantina timp de 14 zile”, a declarat Alexandru Rafila.

Implementarea PLF, din 20 decembrie

La rândul său, Raed Arafat, șeful DSU,  a anunțat  că România va introduce, începând din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în multe alte ţări.

Te-ar mai interesa: Fructele care se coc toamna târziu. Mihaela Bilic:...

„Sunt două aspecte la care o să fac referire. Primul este cu implementarea formularului de localizare a pasagerului sau – cum se spune – PLF. Este deja implementat în foarte multe țări, mai ales la intrarea în aeroportului. Persoanele trebuie să-l completeze înainte să călătorească, să-l aibă, să-l prezinte la graniță sau la sosire, la graniță.

Implementarea PLF are rolul „de a putea identifica persoana, dacă există o problemă de contact – să poată imediat să fie localizată și contactată”, a declarat Raed Arafat.

Te-ar mai interesa: Fructul care te scapă de constipație. Mihaela Bili...

În urma discuțiilor care au avut loc astăzi, s-a decis formularul de localizare a pasagerului va fi „obligatoriu pentru toți”.

„Se va elabora în acest sens și o strategie de comunicare. Cei care călătoresc în alte țări europene deja știu că acest formular există și au fost nevoiți să-l completeze înainte să călătorească sau la sosirea în țara respectivă. România va introduce și acest tip de formular începând cu 20 decembrie”, a subliniat șeful DSU, Raed Arafat.

Te-ar mai interesa: Noi stenograme explozive în cazul lui Visarion Ale...

„Toţi cei care vin în ţară trebuie să aibă PLF-ul completat. Menirea lui este să ştim unde găsim persoana respectivă, dacă este contact sau dacă a fost contact. Dacă persoana se îmbolnăveşte, putem şti cine i-a fost contact. Ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toţi cei care intră în ţară vor trebui să completeze formularul. Este obligatoriu pentru toţi acest PLF”, a mai spus Raed Arafat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private