duminică, august 14, 2022

Comparativ cu alte tipuri de cancer, cancerul testicular este rar. Din păcate, este cel mai frecvent la bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. Apare mai des la cei care au istoric personal sau în familie de cancer testicular sau cei cu criptorhidie (testicul necoborat).

Dr. Mihai Dugan, medic specialist urologie la Donna Medical Center, a explicat, pentru Doctorul Zilei, cum se manifestă acest tip de cancer și cum poate fi diagnosticat și tratat.

Te-ar mai interesa: Pietre care alungă energia negativă: „Regene...

Doctorul Zilei: Cum se manifestă cancerul testicular? Are simptome și în faze incipiente?

Dr. Mihai Dugan: În general, pacientul observă modificarea dimensiunii unuia sau a ambelor testicule sau o senzație de greutate în scrot. Durerea apare doar la unul din 4 pacienți și, de obicei, nu este foarte importantă, fiind localizată la nivelul scrotului, abdomenului sau în zona inghinală.

La unii tineri se observă absența unuia dintre testicule în bursa scrotală (testicul necoborat). În fazele mai avansate pot să apară dureri de spate, sensibilitate la nivelul sânilor.

Analize necesare

Doctorul Zilei: Cum poate fi depistat, ce analize sunt utile?

Dr. Mihai Dugan: Autopalparea sau autoexaminarea poate fi utilă, mai ales comparând testiculele. Ecografia scrotală este o metodă răspândită, neinvazivă și convenabilă ce nu necesită o pregătire specială pentru pacient.

Te-ar mai interesa: Vindecare prin puterea minții. Profesorul Dulcan: ...

Între analizele recomandate în caz de suspiciune sau decelare a unor formațiuni testiculare se numără AFP beta-HCG și LDH. Valorile în limite normale nu pot exclude însă un cancer testicular.

Doctorul Zilei: Cum se trateaza cancerul testicular si care e rata de supravietuire?

Dr. Mihai Dugan: Tratamentul este stabilit după obținerea histologiei și evaluarea extensiei. Se realizează extirparea testiculul afectat sau, în anumite cazuri, strict excizia leziunii pentru prezervarea funcției. Evoluția bolii este foarte rapidă, însă chiar și în stadii mai avansate se pot obtine rate bune de supraviețuire la 5 ani.

Te-ar mai interesa: Rugăciune specială către Sfânta Maria. Ce se întâm...

Doctorul Zilei: Poate fi prevenit ?

Dr. Mihai Dugan: Nu există nicio modalitate de prevenție a cancerului testicular. Informarea pacienților pentru a facilita diagnosticul precoce și înțelegerea factorilor de risc pot duce la un tratament mai puțin invaziv și mai ușor de tolerat cu rate mari de supraviețuire.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private