Sari la conținut

Primele țări din Europa care confirmă prezența variantei sud africane – numită și Varianta Omnicrom. Cât de repede ar putea ajunge și la noi în țară?

mutațiile
Mihai Craiu, despre mutatiile virusului SARS-CoV-2

Belgia a confirmat un caz cu noua variantă puternic mutată a virusului care provoacă Covid-19, potrivit unuia dintre cei mai importanți virologi ai țării, potrivit CNBC.

Marc Van Ranst, care lucrează cu Institutul Rega de Cercetări Medicale, a declarat că un eșantion a fost confirmat ca varianta nouă B.1.1.529 la un călător care s-a întors din Egipt pe 11 noiembrie. Pacientul a prezentat simptome pentru prima dată pe 22 noiembrie.

Ministrul belgian al Sănătăţii, Frank Vandenbroucke, a declarat reporterilor că persoana nu este vaccinată, potrivit Reuters.

„Este o variantă suspectă. Nu știm dacă este o variantă foarte periculoasă”, a spus Vandenbroucke, potrivit Reuters.

Belgia găzduiește capitala Uniunii Europene, la Bruxelles.

Varianta a fost detectată într-un număr mic de probe din Africa de Sud, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Au existat, de asemenea, rapoarte vineri dimineața că au fost găsite cazuri în Israel și Hong Kong.

Ce știm până acum de varianta sud-africană?

Varianta B.1.1.529 conține 30 de mutații ale proteinei spike care permite virusului să pătrundă în organism, a declarat joi omul de știință Tulio de Oliveira, în timpul unui briefing susținut de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud. Noua tulpină are aproximativ 50 de mutații în total, inclusiv 10 la domeniul de legare la receptor, partea virusului care vine prima dată în contact cu celulele.

Varianta delta extrem de contagioasă, despre care OMS spune că reprezintă 99% din cazurile de Covid din lume, are doar două mutații în domeniul de legare la receptor.

Oficialii din domeniul sănătății avertizează că multe dintre aceste mutații ar putea duce la creșterea rezistenței anticorpilor și a transmisibilității, limitând eficacitatea vaccinurilor Covid. OMS a convocat vineri o întâlnire pentru a determina modul în care terapiile și imunizările Covid ar putea fi afectate de noua variantă.

Varianta emergentă ajunge în Europa pe fondul unui val deja devastator de Covid legat de tulpina deltă. Europa a înregistrat peste 2,4 milioane de cazuri noi de Covid în săptămâna încheiată pe 21 noiembrie, o creștere de 11% față de ultimele șapte zile, potrivit celei mai recente actualizări epidemiologice a OMS.

Europa a reprezentat 67% din toate cazurile de Covid raportate la nivel global în acea perioadă, a măsurat OMS.

Belgia a înăsprit restricțiile în această săptămână pentru a opri răspândirea virusului, impunând oamenilor să lucreze de acasă patru zile pe săptămână până la mijlocul lunii decembrie. Austria și-a început luni a patra carantină națională a pandemiei, cu un mandat de vaccinare la nivel național programat să intre în vigoare la 1 februarie. Cancelarul Alexander Schallenberg a declarat că lockdown-ul va dura cel mult 20 de zile.

Slovacia a urmat exemplul miercuri cu un lockdown de două săptămâni, închizând restaurante și anumite afaceri în speranța de a reduce cel mai recent focar de Covid din națiune, a raportat Reuters. Țările de Jos au intrat șiele  sâmbătă într-o carantină parțială, impunând unor companii să închidă devreme și împiedicând publicul să participe la evenimente sportive timp de trei săptămâni.

Regatul Unit a oprit deja zborurile din șase țări din regiune, iar statele membre ale Uniunii Europene au convenit colectiv să întrerupă călătoriile către și dinspre sudul Africii.

Singapore interzice, de asemenea, zborurile din sudul Africii, Japonia crescând controalele la frontieră pentru călătorii din regiune.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel