Sari la conținut

Primul deces cu varianta Delta înregistrat în România. Persoana nu era vaccinată anti-COVID

Varianta Delta a făcut prima victimă în România. Femeia, în vârstă de 72 de ani a fost infectată cu această tulpină și nu era vaccinată anti-COVID. 

Femeia care și-a pierdut viața în urma infecției cu varianta Delta locuia în Pitești, județul Argeș. Femeia de 72 de ani nu a avut contacți direcți și nu a călătorit în străinătate, potrivit primelor informații. Ea a decesat pe 18 iunie, însă rezultatele care atestă prezența variantei Delta au fost confirmate recent.

Primul deces cu varianta Delta înregistrat în țara noastră

Pacienta era internată la Terapie Intensivă, în stare gravă. Avea 72 de ani şi suferea de obezitate şi depresie, scrie Antena 3.

Medicii spun că a fost testată aleatoriu şi proba a ieşit pozitivă pentru această tulpină.

Boala nu s-a manifestat altfel comparativ cu alţi pacienţi COVID. Nu au existat simptome diferite care să le fi dat de gândit medicilor, spune dr. Luminiţa Galbenu, de la Secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Piteşti.

Din cauza insuficienţei respiratorii, femeia nu a supravieţuit.

Victima suferea şi de alte boli şi nu se vaccinase împotriva COVID-19.

În ce priveşte modul în care s-a infectat, medicii spun că fie nu a declarat persoanele cu care a luat contact, fie a contractat virusul din spaţiul public.

Cum te poți proteja de varianta Delta?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, susține că singura metodă eficientă de protecție este vaccinarea. De asemenea, subliniază că este necesară o schemă completă de vaccinare (administrarea celor două doze sau, în cazul vaccinului Johnson&Johnson, o singură doză).

„Suficienţa schemelor de vaccinare față de noile variante virale de îngrijorare, cum este varianta Delta, datele arată foarte bine, se menţine o eficienţă de peste 90% față de riscul de internare, faţă de complicațiile bolii, faţă de decese, cu o singură condiție: să avem o schemă de vaccinare completă.

Deci durata, menţinerea răspunsului imun, avem datele publicate la șase luni, care arată la fel o păstrare, o menţinere a eficienţei vaccinurilor, după schema de vaccinare completă.

Foarte probabil că durata va fi mai mare de 12 luni”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel