Sari la conținut

Primul simptom al vederii înainte de apariția bolii Alzheimer

alzheimer
Sursă foto: Getty Images / NY Post

Creierul este unul dintre organele cele mai afectate atunci când un pacient intră în etapa de îmbătrânire, iar una dintre bolile care are cel mai mare impact asupra sănătății sale este boala Alzheimer.

Această patologie apare de obicei la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani și se transmite de obicei din generație în generație, adică prin factori genetici sau ereditari; cu toate acestea, pacienții care au dus o viață sedentară, plină de excese în ceea ce privește fumatul, băutura și alimentația sunt mai predispuși să declanșeze această afecțiune.

Biblioteca Națională de Medicină și Sănătate a SUA, Medline Plus, explică faptul că primele simptome ale pacienților care au fost diagnosticați cu Alzheimer se manifestă atunci când aceștia încep să uite evenimente petrecute cu câteva zile sau chiar ore în urmă; de obicei, ei uită numele și modul în care sunt legați de persoanele din jurul lor, iar acest lucru se datorează faptului că părțile creierului care controlează gândirea, memoria și limbajul sunt puternic afectate.

Pe măsură ce trec zilele, pacienții cu acest tip de demență uită din ce în ce mai multe lucruri, cum ar fi îmbrăcatul, scăldatul și mersul la toaletă, motiv pentru care au nevoie de un însoțitor permanent, fie un membru al familiei, fie un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi o asistentă medicală.

Clinica Baviera dedică un articol pe site-ul său pentru a explica relația sau modul în care Alzheimer afectează vederea. Este important să ne amintim că această boală este cauzată de deteriorarea celulelor prezente în creier; acest organ este direct legat de ochi, ceea ce înseamnă că orice afecțiune a creierului poate afecta direct sănătatea vizuală.

Primul simptom al vederii înainte de apariția bolii Alzheimer

Mai multe studii au menționat că unele patologii care apar la nivelul ochilor pot alerta pacientul sau personalul medical cu privire la apariția iminentă a bolii Alzheimer. „Motivul principal al acestor studii provine dintr-o certitudine pe care puțini oameni o cunosc: retina și nervul optic sunt o extensie directă a creierului”.

  • „Nervul optic conectează direct sistemul vizual cu partea din spate a creierului (cortexul vizual).
  • „Creierul este responsabil de captarea și procesarea informațiilor vizuale transportate de la ochi prin nervul optic”.

Acest lucru înseamnă că leziunile care apar în creierul unui pacient cu boala Alzheimer pot afecta cortexul ochiului, ceea ce duce la următoarele simptome:

  • Reducerea numărului de celule ganglionare din retină.
  • Subțierea stratului de fibre nervoase retiniene peripapilare.
  • Scăderea vascularizației retinei și coroidale.
  • Paloare a discului optic.
  • Reducerea axonilor din nervul optic.

În prezent, încă se efectuează diferite studii pentru a determina relația și repercusiunile bolii Alzheimer asupra vederii; în ciuda acestui fapt, s-a stabilit că persoanele diagnosticate cu acest tip de demență prezintă modificări ale vederii.

Această afecțiune este adesea asociată cu atrofia corticală posterioară, un sindrom degenerativ care afectează creierul și nervul optic și care determină pacientul să prezinte:

  • Scădere progresivă a vederii.
  • Dificultăți în citire.
  • Probleme în calcularea distanțelor, în recunoașterea obiectelor și fețelor familiare.

În plus, este important de reținut că afectarea motorie oculară este considerată o caracteristică timpurie a bolii Alzheimer și se manifestă înainte de apariția altor simptome și constă în:

  • Viteza redusă a mișcărilor oculare.
  • Timpi de reacție mai lenți.
  • Dificultate în menținerea fixării pe ținte staționare și în mișcare.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel