Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre cea mai periculoasă infecție a ochilor

Conjunctivitele virale și bacteriene sunt extrem de periculoase, de aceea stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului corect sunt esențiale. Despre principalele tipuri de conjunctivită dar și despre modul în care acestea se tratează ne-a povestit Mădălina Iuga, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan, din București.

Conjunctivita este poate cea mai des întâlnită afecțiune oculară. În lipsa tratamentului adecvat, conjunctivitele pot fi extrem de periculoase.

Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, adică a țesutul care căptușește suprafața internă a pleoapelor și acoperă partea albă a globului ocular. Boala poate afecta unul sau ambii ochi. Unele forme de conjunctivită pot fi foarte contagioase și se pot răspândi cu ușurință în colectivități. Mai exact, conjunctivitele virale care apar mai ales vara afectează foarte mulți copii, ne-a spus medicul oftalmolog.   

Specialistul atrage atenția asupra faptului că un ochi roșu nu înseamnă obligatoriu că o persoană are conjunctivită. Însă, este indicat ca orice modificare survenită la nivel ocular să fie diagnosticată de medicul specialist oftalmolog.

Este esențial ca oamenii să rețină: o conjunctivită tratată necorespunzător duce la apariția complicațiilor oculare grave. La fel se întâmplă și dacă pacientul nu ajunge la medicul oftalmolog pentru diagnosticare și prescrierea tratamentului.

Care sunt semnele și simptomele conjunctivitei:

  • Apare senzația de mâncărime, usturime sau arsură.
  • Are loc o lăcrimare în exces.
  • Apar secreții mucoase sau purulente.
  • Pleoapele se vor umfla.
  • Asistăm la o înroșire a albului ochilor.
  • Pacientul are o sensibilitate crescută la lumină.
  • Dimineața, la trezire, pleoapele sunt lipite.

Conform medicului specialist, aceste simptome nu sunt obligatorii, ci apar în funcție de etiologia conjunctivitei.

Iată care sunt principalele tipuri de conjunctivită și tratamentul lor:

Conjunctivitele pot fi infecțioase (bacteriene sau virale), alergice sau iritative. Concret, afecțiunea poate să fie produsă de virusuri, bacterii, substanțe iritante sau alergeni.

Conjunctivita bacteriană. Această afecțiune ocupă 45% din patologia infecțioasă, inflamatorie oculară. După stabilirea cu certitudine a diagnosticului, pacientul va primi picături cu antibiotic. Există și situații în care sunt necesare și antibiotice orale. Chiar dacă simptomele pot să dispară după 2-3 zile de tratament, este necesară respectarea acestuia pe toată perioadă indicată de medic.

Conjunctivita virală. Aceasta este produsă de cele mai multe ori de adenovirusuri. Însă sunt și cazuri în care boala poate să apară în cadrul unei alte afecțiuni. De exemplu, în cadrul unei infecții respiratorii superioare. Acest tip de conjunctivită se transmite pe calea aerului sau prin contact direct mână-ochi. Atenție! Apa de la piscină poate să fie și ea o sursă de infecție pentru copil, dacă nu este corect curățată.

Conjunctivitele virale comune, cele care sunt produse de adenoviruși nu au un tratament etiologic. În cazul lor se va administra doar un tratament simptomatic: comprese reci pe pleoape și lacrimi artificiale. Tratamentul cu antibiotic nu vindecă conjunctivita virală. Practic, tratamentul cu antibiotic nu vindecă conjunctivita virală, dar  ajută la prevenirea suprainfecției cu bacterii, de aceea este posibil ca pacientul să primească și picături cu antibiotic dar și antiinflamator, spune specialista.

Conjunctivita alergică. Boala apare din cauza existenței unei sensibilități exagerate, anormale a conjunctivei la alergeni. Mai exact, la anumite alimente, medicamente, cosmetice, polen.

Conjunctivita iritativă este produsă de substanțele chimice. În cazul acestui tip de conjunctivită, este esențială îndepărtarea cât mai rapidă a agentului iritativ. Acest lucru se poate realiza prin spălarea locală cu apă.

Atunci când există un diagnostic de conjunctivită alergică se vor utiliza lacrimi artificiale. Acestea au rolul de a asigura confortul ocular. De asemenea, pacientul va primi și picături antialergice sau medicamente deoarece conjunctivita alergică se asociază frecvent cu rinita alergică. În cazul unei conjunctivite iritative este importantă spălarea abundentă cu soluție salină (ser fiziologic) a ochiului pentru îndepărtarea agentului cauzator: corp străin sau agent chimic iritant, ne-a mai explicat medicul specialist oftalmolog.

Atenție! Conjunctivitele alergice și cele iritative nu sunt contagioase, însă cele bacteriene și virale sunt foarte contagioase. Conjunctivita este contagioasă în perioada în care există simptome: lăcrimare și secreții. Altfel spus, conjunctivita bacteriană este contagioasă 2-3 zile de la începerea tratamentului adecvat, iar cea virală între 2 și 3 săptămâni, a mai punctat doctorul.

Cum putem preveni conjunctivita:

Prevenția este posibilă în cazul anumitor tipuri de conjunctivită. Însă, una dintre condițiile esențiale ale prevenției este menținerea unei igiene riguroase.

Spălatul pe mâini este esențial. Mare atenție! Nu se vor atinge ochii cu mâinile murdare. Este esențială respectarea unei igiene riguroase a lentilelor de contact, în cazul în care porți așa ceva. Nu se vor utiliza produsele cosmetice ale altor persoane – mascara și farduri de ochi. La bazin, atât adultul cât și copilul vor purta ochelari de înot. În plus, ideal este să te asiguri că bazinul are apă curată și clorinată. Copilul diagnosticat cu conjunctivită virală sau bacteriană nu are voie să meargă în colectivitate, ne-a mai spus doctorul.

Nu în ultimul rând, spune medicul, nu trebuie ca bolnavul să atingă ochiul bolnav cu flaconul de picături. Pe toată perioada bolii machiajul este interzis deoarece acesta reprezintă un pericol pentru o reinfecție ulterioară. Iar tratamentul se va face pe toată perioada recomandată de medic, cu frecvența indicată și nu doar cât timp există simptome.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu o conjunctivită virală sau bacteriană, adică afecțiuni contagioase, trebuie să stai în casa, izolat. Să eviți intrările în colectivitate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel