duminică, octombrie 2, 2022

Probleme cu tartru? Tartrul sau popular, „piatra” de pe dinti este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara „de lapte’’.

Tartrul se formeaza in special pe suprafata interioara a dintilor inferiori, pe suprafata exterioara a molarilor superiori, cat si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum si in zonele unde dintii nu se pot curata cu usurinta, cum ar fi in cazul dintilor incalecati, inghesuiti.

Te-ar mai interesa: Cum afectează sărutul sănătatea: Efecte mai mari l...

De aceea detartrajul este recomandat de doua ori pe an, sau chiar mai des daca observati ca s-a acumulat mult tartru.

Depunerea tartrului favorizeaza bolile parodontale (afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os), aparitia cariilor, a halenei (respiratia neplacut mirositoare), mobilitatea dintilor, ducand in final la pierderea danturii.

Tartrul nu este numai o ameninţare pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor, ci şi o problemă de aspect estetic. Fiind poros, absoarbe şi se pătează uşor. Dacă sunteţi fumător sau consumator de cafea/ceai, este foarte important să preveniţi formarea tartrului.

În cazul pacienților care nu își dedică timp pentru detartraj, avem trei subcategorii distincte:

  • pacienți care se spală pe dinți regulat și corect (de două până la trei ori pe zi, câte două-trei minute),
  • pacienți care se spală prea insistent și
  • pacienți care nu se spală regulat din motive diverse.

Dintre toate, prima categorie este evident de preferat, întrucât nivelul de tartru este cel mai mic în acest caz; a treia categorie de pacienți dezvoltă tartru maro; în timp ce a doua categorie va dezvolta tartru mai alb sau alb.

Te-ar mai interesa: Sănătatea emoțională înseamnă mai puține boli. Ce-...

În mod normal, tartrul este recomandat a fi eliminat cu ajutorul unui detartraj la medicul stomatolog, însă putem aplica și soluție simplă chiar la noi acasă.

Ingredientele de care avem nevoie:

  • Bicarbonat de sodiu
  • Periuta de dinti
  • Apa oxigenata
  • Sare
  • Apa

Bicarbonatul de sodiu este cea mai populara si cea mai eficienta substanta pentru eliminarea placii dentare acasa.

Pasul 1:

In primul rand, amesteca in pahar o lingura de bicarbonat de sodiu cu ½ lingurita de sare. Inmoaie periuta de dinti in apa calda, apoi imbib-o in amestec. Perie bine dintii cu ea, apoi scuipa. Repeta procedeul timp de cinci minute.

Te-ar mai interesa: Ceaiul pe care Regele Charles îl bea în fiecare di...

Pasul 2:

Combina un pahar plin cu apa oxigenata cu ½ cana de apa calda si clateste gura cu aceasta solutie timp de un minut, apoi scuipa si clateste din nou gura cu ½ cana de apa rece.

Urmeaza acesti pasi o data pe saptamana, timp de 1 luna!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private