Sari la conținut

Sărbătoare mare pentru creștini în 12 iulie! Minunea de pe muntele Athos a săvârșit vindecări miraculoase pentru boli aparent incurabile

Sărbătoare mare pentru toți creștinii în data de 12 iulie. Se cinstește icoana Prodromița găzduită de schitul românesc Prodromu din Grecia, de pe Sfântul Munte Athos.

Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos are loc în fiecare an, în ziua de 12 iulie.

„Prodromiţa”, una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos, a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Ţara Românească, scrie Agerpres.

În acel an, ieroschimonahul Nifon, primul stareţ al Schitului Prodromu, şi ieroschimonahul Nectarie au ieşit din Sfântul Munte Athos şi au venit în ţară, dorindu-şi o icoană a Maicii Domnului, care să fie aşezată în biserica cea nouă. Cei doi părinţi au găsit în Iaşi, un bătrân pictor evlavios, Iordache Nicolau, cu care s-au învoit să facă această icoană. S-au tocmit însă ca să lucreze numai cu post şi aspră rânduială.

Iconarul a primit învoiala şi a lăsat într-o scrisoare păstrată în arhiva Schitului Prodromu date despre zugrăvirea acestei icoane: „Eu, Iordache Nicolau, zugrav din oraşul Iaşi, am zugrăvit această Sfântă Icoana a Maicii lui Dumnezeu, cu însăşi mâna mea, şi în vremea lucrului a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: După ce am terminat veşmintele, după meşteşugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez faţa Maicii Domnului şi a Domnului nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mâna întâia şi a doua, apucându-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieşit dimpotrivă, pentru care foarte m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meşteşugul. Şi aşa, făcându-se seară, m-am culcat mâhnit, nemâncând nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru.

După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca să pot isprăvi Sfânta Icoană; şi când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desăvârşit, precum se vede. Eu văzând această minune, n-am mai îndrăznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi greşeală am făcut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.”

Icoana Prodomiţa este pictată pe lemn de tei, având un metru înălţime şi 0.70 metri lăţime.

Cu toate acestea, deși i se cunoaște această istorie, despre această icoană neprețuită, făcătoare de minuni, care atrage zeci de mii de pelerini anual, în popor se spunea că nu ar fi fost zugrăvită din penel, de mână omenească, ci de un înger, după voia lui Dumnezeu. Tocmai din acest motiv a stârnit curiozitatea cercetătorilor. Studiată la microscop, icoana nu are nicio urmă de pensulă. Așa cum au picturile. Motiv pentru care s-a întărit credința că ar fi fost zugrăvită de mâini nepământene, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Scrierile religioase păstrează multe minuni înfăptuite la Icoana Maicii Domnului Prodromița. Cu precădere vindecări miraculoase ale unor boli aparent incurabile. Credincioșii obișnuiesc să citească Acatistul Maicii Domnului Prodromița și rugăciunea cu același nume. Pentru a le fi bine și a se bucura de ajutorul icoanei făcătoare de minuni. Prăznuirea ei are loc, an de an, pe 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte. De-a lungul vremii, Maicii Domnului i s-au închinat nenumărate icoane. Însă una singură a stârnit curiozitatea tuturor, iar aceasta este găzduită de schitul românesc Prodromu, pe Sfântul Munte Athos, în Grecia.

Sursă foto: Captură ecran TVR1, Universul Credinței

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel