Sari la conținut

Produsele care ridică tensiunea arterială! Sunt mai periculoase decât sarea!

Hipertensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa scazi rapid tensiunea arteriala

Tensiunea arterială ridicată este una dintre cauzele principale ale bolilor la nivel global. Cu toate acestea, modificarea stilului de viață la momentul potrivit poate reduce semnificativ această povară. Potrivit unui grup de cercetări, băuturile îndulcite cu zahăr pot fi la fel de dăunătoare ca sarea pentru hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială este considerată un ucigaș tăcut. O persoană este diagnosticată atunci când presiunea exercitată asupra pereților arteriali depășește o presiune de 140/90mmHg. La acest nivel, oamenii sunt expuși zilnic riscului de accident vascular cerebral și atac de cord. Conform cercetărilor anterioare, unele zaharuri pot fi la fel de dăunătoare ca sarea pentru tensiunea arterială.

Sarea a fost demonizată istoric ca principalul infractor al hipertensiunii arteriale, în principal pentru că induce retenția de apă.

Aceasta crește tensiunea arterială până când rinichii sunt capabili să elimine excesul de sare și apă, dar unii cred că alimentul are un efect de durată.

Prin urmare, reducerea consumului de sare este încurajată pe scară largă, pe motiv că reduce hipertensiunea arterială și riscul ulterior de deces.

Dar, conform WebMD, anumite tipuri de zahăr adăugate pot fi la fel de dăunătoare pentru tensiunea arterială.

WebMD explică: „Zahărul adăugat poate fi chiar mai important decât sarea în creșterea tensiunii arteriale, în special într-o formă procesată, cum ar fi siropul de porumb cu fructoză.

Oamenii care consumă mai multe zaharuri adăugate în dietă văd modificări semnificative în tensiunea arterială atât superioară, cât și inferioară.

Doar o băutură răcoritoare de 24 uncii provoacă o creștere medie de 15 puncte a presiunii sistolice (numărul de sus sau presiunea în timpul bătăilor inimii) și nouă în diastolică (numărul de jos sau presiunea dintre bătăi)”.

Alte organisme sanitare fac ecou acest punct, afirmând că zahărul găsit în alimentele procesate este unul dintre principalii factori ai hipertensiunii arteriale.

Ei subliniază că zaharurile „adăugate”, cum ar fi cele găsite în zahărul de masă sau în sirop, sunt mai dăunătoare decât zaharurile naturale găsite în fructe și lapte.

Potrivit platformei de sănătate VeryWell Health, fructoza – o formă de zahăr simplu – crește nivelul de acid uric din sânge.

Aceasta, la rândul său, inhibă producția de oxid nitric, de care organismul are nevoie pentru a menține flexibilitatea vaselor de sânge.

Deși acest lucru poate provoca o creștere imediată a tensiunii arteriale, efectele pe termen lung ale aportului de zahăr includ creșterea în greutate – un alt factor cheie al afecțiunii.

Organismul de sănătate explică: „Cercetările sugerează că aportul de zahăr poate crește de fapt sensibilitatea la sare, ceea ce duce la efectele negative sporite ale sodiului asupra tensiunii arteriale.”

În 2017, autorii unui studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition au întărit această afirmație, spunând: „Mai multe funcții ale sării și zahărului influențează tensiunea arterială și metabolismul.

„De exemplu, consumul de sare este legat de creșterea volumului, rezistența la insulină și hipertensiunea arterială, în timp ce consumul de zahăr este asociat cu o sensibilitate sporită la sare prin retenția urinară de sodiu, rezistența la insulină și hipertensiunea arterială.”

Studiul a descoperit o asociere între aportul de zahăr și hipertensiunea arterială la femeile în vârstă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel