miercuri, mai 25, 2022

Dr. Mihaela Bilic a dorit să pună punctul pe i în cazul unei nelămuriri generale asupra unui produs. Este interzis în dietă, fiind cunoscut faptul că îngrașă sau că stagnează slăbirea. Cum rămâne cu digestia?

Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist, a povestit mai multe pe pagina domniei sale de Facebook. Iată postarea doamnei doctor:

”Ajută sau nu alcoolul la digestie? Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cât de mult se adeverește în practică.

Te-ar mai interesa: Țiuitul în urechi pare să fie legat de o funcție C...

Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul.

Enzima responsabilă de astă se numește alcool- dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică.

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele

-vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic.

Te-ar mai interesa: Hepatita misterioasă la copii sau variola maimuței...

-digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta.

-vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine (mai ales la femei).

Te-ar mai interesa: Predicții care dau fiori. Carmen Harra: „Apare o a...

În rest, nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea.

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea – nici din farfurie, nici de pe șolduri!

Te-ar mai interesa: Horoscop 25 mai 2022. Astrolog: „Perioadă puternic...

P.S. Daca voi ați descoperit ceva, mai ales din proprie experiență, spuneți-mi și mie”, conchide nutriționista.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private