Sari la conținut

Prof. dr. Adrian Restian: „Covidul ne-a îmbolnăvit pe toți! Ne obsedează această poveste”

Prof. dr. Adrian Restian: „Covidul ne-a îmbolnăvit pe toți! Ne obsedează această poveste”.

Academicianul Adrian Restian a explicat, potrivit Medika TV, modul în care pandemia i-a afectat pe cei care s-au infectat cu noul coronavirus sau pe oamenii care au pierdut pe cineva drag din cauza COVID-19.

Prof. dr. Adrian Restian: „Covidul ne-a îmbolnăvit pe toți! Ne obsedează această poveste”

Când vorbim de consecințele pandemiei la nivel individual, nu putem să nu luăm în considerare faptul că pandemia de coronavirus reprezintă. o amenințare la adresa sănătății mintale a fiecărui individ în parte. Teama de a nu face boala este principalul responsabil pentru situația în care s-a ajuns.

„Noi, acum în pandemia asta, am redus totul la Covid. Dar, după părerea mea, sănătatea mintală și tulburările psihice, nu foarte grave- nebunia comunitară o numesc eu-, e mult mai frecventă decât Covidul. Pe toți ne-a îmbolnăvit. Pe toți! Ne obsedează această poveste. Și ne obsedează și alte lucruri. De aceea ar fi mult mai bine de discutat ce se întâmplă cu sănătatea noastră mintală, decât de a umple toată mass media numai cu Covidul”, a declarat academician Adrian Restian.

Pe de altă parte, academicianul prof. dr. Adrian Restian, împreună cu prof. dr. Dumitru Matei, au vorbit și despre factorii care declanșează formele grave de boală. Pe lângă factorii legați de ereditate sau boli, deosebit de important este factorul psihic. Specialiștii atrag atenția că sănătatea mentală este strâns legată de modul în care reacționează sistemul imunitar.

„Toată complexiatea aceasta privind complexitatea fenomenului e redusă în Covid- boală. Dar, pe lângă imunitate, mai intervine și genetica. Pe lângă genetică, intervine epigenetica. Pe lângă ea intervine psihicul.

Deoarece există o știință, psihoimunologia, care arată că psihicul meu are o importanță foarte mare asupra imunologiei, asupra sistemului meu imunitar. După aceea mai intervine educația. Intervine tratamentul medicametos. Intervin mulți factori, pe care noi îi ignorăm”, a mai spus prof. dr. Adrian Restian.

Prof. dr. Dumitru Matei: „Boala este rezultatul dintre microorganism și macroorganism”

„Boala este rezultatul dintre microorganism și macroorganism. Adică, în cazul nostru, microorganismul este virusul SARS-CoV-2. Și macroorganismul înseamnă sistemul nostru imun. Prin urmare, există o anume imuno-toleranță și o anumită reactivitate, în funcție de sistemul imun al fiecăruia”, a punctat și prof. dr. Dumitru Matei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: