Sari la conținut

Doliu în sistemul medical din România! S-a stins din viață academicianul Adrian Restian, care spunea atât de frumos: „Cred în Dumnezeu. Nu pot să concep că acest Univers nu a fost creat de cineva, unde totul este perfect și extrem de frumos”

Doliu în sistemul medical din România! S-a stins din viață academicianul Adrian Restian, „geniul genelor”: „Cred în Dumnezeu, nu pot să concep că acest Univers nu a fost creat de cineva, unde totul este perfect și extrem de frumos”.

Din păcate, un titan din lumea medicală s-a stins din viață, marți, 19 aprilie, la vârstă de 83 de ani. Medicul Adrian Restian, cercetător de renume, profesor universitar și autorul multor volume în domeniul medical, a fost unul dintre cei mai cunoscuți specialiști ai României, care și-a dedicat viața medicinei de familie.

Doliu în sistemul medical din România! S-a stins din viață academicianul Adrian Restian, „geniul genelor”

Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea a ținut să aducă un omagiu celui care a fost „un suflet nobil, un om modest, despre care prea puțini știu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale și de familie în România”.

„Sunt profund îndurerat de o veste pe care am primit-o astăzi: bunul meu prieten, academicianul profesor doctor Adrian Restian, ne-a părăsit…

Este o pierdere pe care, personal, o consider ireparabilă pentru medicina românească! Adrian era un geniu al genelor. Era fascinat de genetică, de „povestea noastră umană” care începe cu informațiile genetice primite de la părinți…

A fost un suflet nobil, un om modest, despre care prea puțini știu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale și de familie în România. Era, de altfel, președinte al Societății Academice de Medicină a Familiei.

Am colaborat cu el recent la cartea „România fără mască. Fals tratat de pandemie”. Avea un fel unic de a privi societatea, condiția umană și structura statului: vedea totul „în secțiune”, în profunzime, în concepte.

Îmi amintesc, de exemplu, că vorbea deseori despre „sindromul de agresiune informațională, în care informația poate deveni un factor patogen”. Sau despre „patimile minții”… Sau despre „bolile omului aparent sănătos” – spunea mereu cât de important este prevenția și sublinia faptul că nu banii vor rezolva problemele sistemului medical – nu doar la noi, ci global – ci noi înșine, oamenii, prin schimbarea stilului de viață. Și multe, multe altele! Era o enciclopedie.

Un om cu principii, cu tărie de caracter, un partener de dialog spiritual, cum greu mai găsești. Îmi va lipsi!

Dumnezeu să îl odihnească!”, este mesajul transmis de Vlad Ciurea.

„Unii oamenii nu mai cred acum nici în știință nici în Dumnezeu”

În urmă cu un an, vicepreședinte al Asociației Medicale Române, Adrian Restian declara, într-un interviu pentru gândul.ro, că pandemia a despărțit apele, cumva. Oamenii nu mai respectă nici poruncile lui Dumnezeu, care ne cere să fim cumpătați și nu lacomi, dar nici recomandările oamenilor de știință, care ne îndeamnă să respectăm reguli simple, elementare, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea.

Potrivit profesorului, un paradox este faptul că progresul științei i-a îndepărat pe mulți de Dumnezeu, iar acum nu mai cred nici în ce ne învață medicii sau cercetătorii…

„Credința în Dumnezeu ne-ar ajuta foarte mult în această perioadă. Trecem printr-un necaz, pe care îl putem depăși prin credință, pentru că Dumnezu ne învață să fim mai buni și mai cumpătați.

Dar din păcate, Biserica este foarte criticată în această perioadă, iar Biserica nu le-a făcut nimic rău celor care au aceste reacții față de Dumnezeu și față de spiritualitate. Dacă acestor oameni le-aș spune că Diavolul are acest interes, ar zice că sunt nebun…

Dar ce este foarte interesant de meditat pentru noi este că omul, sub influența progreselor științifice absolut remarcabile și evidente, și demne de apreciat, s-a îndepărtat de Dumnezeu. Doar că unii oamenii nu mai cred acum nici în știință nici în Dumnezeu.

Este vorba de oamenii care nu acceptă recomandările simple ale medicilor, care ne spun să purtăm mască, să păstrăm o oarecare distanță unul față de altul și să nu mergem unde este mare înghesuială. Așadar, unii oameni nu mai respectă nici recomandările științei, și nici poruncile lui Dumnezeu. Adică lucruri simple”, a spunea profesorul Adrian Restian.

Doctorul Restian este de părere că religia ne învață să evităm „lăcomia pântecelui” iar știința ne recomandă să nu mâncăm excesiv și să evităm sedentarismul…

„Dar unii ar trebui să se decidă. Dacă nu cred în știință, în ce Dumnezeu să creadă? Ce concepție de viață să ai, care să nu corespundă recomandărilor științei? Nu trebuie să vorbim neapărat de purtatul măștii, care să ne ferească de boală.

Putem vorbi și de mâncatul excesiv, care ne face să creștem mult în greutate și să devenim mai vulnerabili în fața bolii.

Păi asta se numește lăcomia pântecelui, și ori asculți de Dumnezeu și eviți acest păcat, ori asculți de recomandările medicilor și eviți supraalimentația și sedentarismul”, explică profesorul Restian.

„Dumnezeu ne-a dat un creier foarte perfomant și putem gândi inteligent”

Academicianul ne explică ce rol are în organismul nostru „pianistul epigenetic”…

„Eu sunt un om de știință, dar și foarte credincios. Cred în Dumnezeu, nu pot să concep că acest Univers nu a fost creat de cineva, unde totul este perfect și extrem de frumos.

Ultima carte publicată de mine se numește „Pianistul epigenetic”, în care scriu că genele noastre, pe care le-am moștenit de la părinții noștri sunt reglate de niște mecanisme epigenetice, care ar juca rolul unui pianist, și care ar putea să activeze sau să inhibe anumite gene, din cele 25 de mii pe care le avem.

Pianistul este cel care cântă la cele 25 de mii de gene. Credeți în știință, pentru că Dumnezeu ne-a dat un creier foarte perfomant și putem gândi inteligent”, afirmă Adrian Restian.

Adrian Restian a fost președintele Societății Academice de Medicină a Familiei (SAMF) și membru titular al Academiei de Științe Medicale.

S-a născut la Brașov în anul 1936, oraș în care a și activat ca medic în primii ani de carieră. Ulterior s-a mutat în Capitală. A fost cercetător principal la Institutul de Sănătate Publică, din 1995, dar și director al Institutul de Formare Postuniversitară din București în perioada 1990—1995. De asemenea, începând cu anul 1998 a fost conferențiar universitar la Universitatea de Medicină din București.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel