Sari la conținut

Prof. dr. Constantin Dulcan: „Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi”

Prof. dr. Constantin Dulcan
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi de aur de la prof. dr. Dulcan

Celebrul Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, a explicat într-un interviu de ce Stresul este principalul vinovat de creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri al întregului organism.

Stresul este principalul vinovat de creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri al întregului organism. Cum să scapi de stres? „Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă auto-educaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi”, ne sfătuiește renumitul medic Constantin Dulcan.

  • „Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reacţia pe care o are organismul la o traumă care poate să fie fizică, psihică, emoţională. Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esenţiale: neuronul, ADN-ul, adică substratul genetic al organismului, şi sistemul imunitar. În ceea ce priveşte neuronul, stresul blochează neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni. Şi iată că în secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale. Stresul reduce, pur şi simplu, longevitatea, durata vieţii”, afirmă celebrul medic.

Celulele care mor trebuie îndepărtate

  • „Un stres, o furie, o mânie de cinci minute poate să blocheze celulele sistemului imunitar aproape până la cinci-şase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule şi organe care produc limfocite. Acestea ne apară de virusuri, de bacterii şi îşi fac datoria circulând în permanenţă în organism. De pildă, celulele care mor trebuie îndepărtate. Iar în organism există celule limfatice killer sau ucigaşe, care înglobează aceste celule care mor, pentru că altfel ele se pot fixa pe un loc, creează inflamaţie şi de aici ne putem trezi cu tot soiul de boli, inclusiv cancer. Aşadar, aceste celule numite medical „NK“ sunt extrem de utile, ele trebuie să circule în permanenţă în organism ca să poată şi să ne apere împotriva tuturor acelor substanţe care sunt străine de corp. Stresul le tulbură eficienţa”.
  • „Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Dar ştiaţi că şi frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cuşcă s-a pus un miel şi într-o cuşcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoţional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala”, a spus Dumitru Constantin Dulcan.

Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi

Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă auto-educaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi. În secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale. De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj.

E una dintre tehnicile de apărare. Sigur că nu poţi să eviţi complet stresul, fiindcă trăim într-o lume în care vrem-nu vrem, avem şi stres. Fiecăruia dintre noi i se îmbolnăveşte cineva, îi moare cineva, ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastră”, a explicat profesorul dr. Constnatin Dulcan într-un interviu.

Prof. dr. Constantin Dulcan. Sarea multă, zahărul alb şi făina albă

Acesta a vorbit și despre cele trei alimente otrăvitoare de care românii sunt dependenți și pe care le consumă zilnic.

„Sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea? Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru. Fumatul face, de asemenea, foarte rău, aditivii alimentari care se pun pentru conservare, coloranţii, toate aceste lucruri ar trebui să fie evitate”, a explicat medicul, potrivit Capital.

Profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog şi psihiatru, autorul unui număr mare de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de o mare valoare ştiinţifică, dar şi de eseistică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel