Sari la conținut

Prof. dr. Vlad Ciurea: așa se bea corect cafeaua pentru a avea beneficii asupra creierului

Doctor Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
obiceiul care crește riscul de AVC

Te-ai gândit vreodată de ce milioane de oameni din întreaga lume îşi încep ziua cu o ceaşcă de cafea? Ei bine, dincolo de rolul său de băutură matinală, cafeaua este în sine un ritual, o experiență și o sursă de revigorare, iar beneficiile sale sunt imense şi variază în diferite dimensiuni. Dar, după cum atrage atenția marele profesor neurolog Vlad Ciurea, trebuie să știm cum să o bem corect pentru a avea beneficii asupra creierului.

”Noi trebuie să ținem creierul în activitate, și mai mult decât atât, trebuie să îl ținem normal și sănătos. Această activitate de mentenanță a creierului implică foarte multe elemente.

Trebuie să începem dimineața, cu primele raze de soare și cu un zâmbet. Să gândim pozitiv, să ne uităm la ce este frumos, și chiar dacă lucrurile nu sunt chiar cum gândim noi, să deschidem geamul, să fim extrem de optimiști să inspirăm aer curat și să gândim la ce va fi peste zi bine și foarte bine.

Pe stomacul gol, un pahar de apă plată

Apa de dimineață trebuie să fie plată și trebuie să bem apă, nu cafea! Primul lucru, pe stomacul gol, este apă. Apă plată, nu cu gheață, nu cu alte ingrediente, nu cu alte substanțe. Dacă o vreți cu lămâie, da, pe stomacul gol, la temperatura camerei, pentru că pătrunde în corp. Și umidifică tot corpul, curăță tot corpul, hidratează tot corpul.

Deci această stare pe care am avut-o peste noapte, organismul s-a odihnit, trebuie să îl reactivăm. Și atunci apa pornește organismul!”, explică prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.

Micul dejun, niciodată pe grabă

Renumitul neurochirurg subliniază că micul dejun trebuie luat în tihnă și nu trebuie să conțină alimente greu digerabile, în special prăjeli.

”După care urmează igiena de dimineață și un mic dejun care nu trebuie să fie niciodată în fugă. Și nici copios. Trebuie să fie ceva plăcut, ceva, dacă se poate, cu puțină muzică.

cafea
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Cafeaua, abia după micul dejun

Și după aceea urmează acea plăcere, pe care o știm cu toții, care place tuturor românilor, nimeni nu contrazice acest lucru, se numește cafeaua de dimineață”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Micul dejun, nu imediat după trezire

Mai mult decât atât, medicul subliniază că micul dejun nu trebuie luat imediat după trezire.

„Nu ar trebui să mâncăm imediat după ce ne trezim. Treptat pregătim organismul cu mișcare, pregătim organismul cu gândire, pregătim organismul cu lichide.

După aceea să urmeze acest mic dejun de dimineață, care nu trebuie să fie greu, trebuie să fie un mic dejun ușor.

Urmează toaleta cu îmbrăcare. Pentru că această plăcere din oglindă se reflectă asupra structurii noastre mentale, să ne placă ce vedem și apoi, în mod relaxant, să ne deplasăm spre ceea ce numim serviciu.

Cu plăcere, fără scandal, fără claxoane, fără aglomerație”, a mai spus el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel