joi, august 11, 2022

Astenia de toamnă este un tip de depresie ușoară care apare odată cu sezonul rece. Aceasta se manifestă prin lipsa de energie și cu o stare permanentă de tristețe. În lunile de toamnă, astenia nu dispare ușor și afectează psihicul, de aceea trebuie luate masuri.

Sistemul imunitar se slăbește și pot apărea stări de insomnie, depresie, lipsa de concentrare, dar și fluctuații ale apetitului. Potrivit WebMD, astenia se poate resimți și primăvara.

Te-ar mai interesa: 10 rețele unde vă puteți testa gratuit pentru canc...

Diagnosticul de astenie de toamnă se pune dacă apar aceleași simptome trei sezoane la rând și dacă acestea nu se ameliorează pe timpul verii. Pentru că nu există un examen clinic în urma căruia să poată fi pus diagnosticul de astenie de toamnă, medicul curant va adresa diferite întrebări legate de istoria simptomelor pe care le resimți. De asemenea, este posibil că medicul să te supună unui test de mișcare și eventual să iți solicite analize de sânge.

Astenia de toamnă poate afecta toate categoriile de vârstă. Cel mai adesea, persoanele care trăiesc în zone cu climă rece sunt mai afectate de aceasta. Urmează femeile, dar și persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani.

Te-ar mai interesa: Medic: De ce tot mai mulți tineri de 30 de ani fac...

Simptomele asteniei

  • tristețe, sentimente de vină
  • anxietate, stres
  • schimbări bruște ale stării de spirit
  • letargie
  • insomnie
  • senzație de oboseală
  • lipsa apetitului
  • scăderea libidoului
  • pierderea energiei
  • lipsa de concentrare

Profesorul Vlad Ciurea ne spune de la ce apare această astenie, care sunt simptomele şi cum o putem combate.

„Astenia de toamnă există ca şi cea de primăvară. Această oboseală la intrarea în toamnă. Toţi trecem mai mult sau mai puţin. După o vară frumoasă, în care ne-am gândit la insulele greceşti, dintr-o dată trebuie să mergem la muncă. Încep fenomene uşoare de depresie şi nu mai avem chef de nimic. Scade capacitatea intelectuală, scade şi posibilitatea de conectare cu cei din jur.

Te-ar mai interesa: Vaccinare urgentă împotriva poliomielitei. Virusul...

Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta este astenia de toamnă. Aceste luni de toamnă trebuie să ne dea un impuls. De ce? Pentru că toamna este frumoasă. Are peisaje frumoase. Alimentele de toamnă sunt foarte benefice pentru organism, la fel şi fructele de toamnă”, a spus Prof. dr. Vlad Ciurea, luni, în rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Te-ar mai interesa: Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată ...

Cum putem gestiona astenia de toamnă?

„Comanda toată se află în creier. Noi cu noi să ne mobilizăm, iar fazele acelea din filmele şi cărţile americane sunt minunate şi adevărate. Eu îmi comand ca să pot să înving această astenie şi să dau un randament corespunzător pregătirii mele, fără a apela la tot felul de stimulente.

Ideea este că astenia de toamnă nu afectează pe toată lumea. Îi poate afecta pe cei care au fie un fond preexistent, fie sunt pesimişti în general sau pe cei care lucrează foarte mult. Peste vară au lucrat foarte mult, iar toamna vine ca un fel de căpăcel peste această activitate. Cel mai bine este să luăm o pauză, să mergem să vedem muntele, pentru că peisajele toamna sunt minunate”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Iată ce înseamnă când câinele tău face acest lucru...

Ce putem face pentru mobilizarea cerebrală

„Indiferent ce se întâmplă pentru mobilizarea cerebrală putem să spunem: Luni fac tot posibilul să fac o prăjitură. Prăjitura este cerebrală, nu este fizică. Planurile ne ţin în viaţă.

Astenia de toamnă se poate transforma în depresie, dar optimismul este cel care învinge. Noi avem un sistem antistres în creier şi un sistem endocrin de apărare, dar şi anumite zone intracerebrale care secretă hormonul fericirii. Dacă acestea sunt stimulate ne deschide noi şi noi arii. Să nu dăm niciodată un pas înapoi, ci să mergem numai înainte. Să vedem partea frumoasă a lucrurilor”, a explicat Prof. dr. Vlad Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private