Sari la conținut

Prof. univ. dr. George Litarczek, întemeietorul anesteziei din România: „Imunitatea organismului ține de credință. Bolnavul care spune că moare chiar moare”

Puterea rugaciunii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Rugaciune pentru cei aflati in boli si intristare

Prof. univ. dr. George Litarczek, întemeietorul anesteziei din România: „Imunitatea organismului ține de credință. Bolnavul care spune că moare chiar moare”.

Cel care a intemeiat specialitatea anestezie terapie-intensiva in Romania, supranumit si „parintele anesteziei”, prof. univ. dr. George Litarczek,  a murit la varsta de 94 de ani, în martie 2019, ne-a lasat moștenire rezultatele muncii sale, dar si informații extrem de utile pentru sanatatea noastra.

El a dezvoltat metoda hipotermiei folosita in operaţiile pe cord si a format o scoala de anestezie si terapie intensiva la Spitalul Fundeni. Autor a cinci brevete de inventie in acest domeniu, doctorul Litarczek a făcut cercetare si practica la spitalele Coltea, Elias si Fundeni, a scris sute de lucrari stiintifice, cateva monografii si zeci de capitole in tratate medicale.

„Pana la Revolutie am colaborat cu toti ministrii Sanatatii. Dupa Revolutie, nu m-a mai intrebat nimeni nimic. In 1993 am iesit la pensie de la Facultatea de Medicina, in 1995 de la Fundeni, dupa care am mai facut invatamant in retele particulare.

10 ani am fost profesor la Politehnica, am predat un curs de aparatura medicala la catedra de electronica. Pofesorul Tulbure, succesorul meu la Fundeni, baiat destoinic, le-a acoperit necesitatile, eu m-am facut inginer”, mărturisea profesorul intr-un interviu pentru ziare.com, in urma cu cativa ani.

„Sanatatea de astazi sufera de boala generala a sistemului: coruptia”

Sistemul sanitar, in opinia profesorului Litarczek sufera de o boala generala, a sistemului, si anume de coruptie. „In lumea capitalista, Guvernul nu dirijeaza, ci creeaza mediul, legislatia, restul e concurenta libera”, a explicat parintele anesteziei din Romania.

„Sanatatea de astazi sufera de boala generala a sistemului – coruptia. Acolo unde ai un manager cat de cat cinstit, care cumpara ce-i trebuie spitalului, treaba merge de bine de rau. Eu am fost sef de clinica la Fundeni si stiu cum este.

Dar e mai mult decat atat: oamenii nu stiu sa gandeasca, nu sunt profesionisti. (…) Ma uit la cei de acum, nu gasesc solutii decat in stil centralizat. Va dau un exemplu. Nu are ce cauta Ministerul Sanatatii sa impuna pretul medicamentelor, iar asta deranjeaza tot echilibrul. Apoi, de ce se dau citostasticele numai in spitale, ar trebui sa se gaseasca la orice farmacie sau macar la cateva in fiecare oras si un medic oncolog sa poate pune perfuziile si la el la cabinet.

Solutia lor e ca Guvernul sa dirijeze tot. In lumea capitalista, Guvernul nu dirijeaza, ci creeaza mediul, legislatia, restul e concurenta libera”, a spus dr. George Litarczek.

George Litarczek: „Imunitatea organismului ține de credință. Religia e si ea o doctorie. Se ocupa de suflete”

Dupa o cariera stralucita, profesorul Litarczek a sustinut ca omul nu poate fi salvat doar cu medicina, „ci si cu pshicul”. Iar „psihicul are nevoie de credinta”, sustine acesta.

„Religia e si ea o doctorie. Se ocupa de suflete. Cand credinciosii se roaga, in lobii lor frontali a fost identificata o activitate intensa, care nu exista la necredinciosi.

Bolnavul care spune ca moare chiar moare. Pentru ca el crede ca moare. Nu il salvezi numai cu medicina, ci si cu psihicul, trebuie sa-l faci sa lupte. Iar psihicul are nevoie de credinta. Eu sunt credincios si in toata viata mea am fost ajutat pentru ceea ce m-am rugat.

(…) Depinde de Dumnezeul bolnavului, de cat crede el. Toata imunitatea organismului tine de credinta. Universul functioneaza fara Dumnezeu. El exista numai in creierul omului.

Eu am avut traire de despartire in doua. La doua saptamani dupa operatia de acum 10 ani, am facut o hemoragie secundara cu trei litri de sange pierdut, si in sala de operatie ma vedeam pe mine si intreaga interventie din tavan. Le-am descris apoi exact ce faceau fiecare. Carcasa mea era pe masa.

Si cand traiesti extracorporalizarea, nu te mai poti indoi ca esti carcasa care tine de materialitate si esti om prin starea de constienta umana care nu poate fi definita in termenii actuali ai stiintei. Adica sufletul si memoria din el. Creierul e doar in interfata.

„Dumnezeu nu lucreaza cu minuni precum Hristos. Dumnezeu iti creeaza oportunitati. Iti vine ajutorul de langa tine. Trece o ocazie si trebuie doar sa intinzi mana”, a mai spus profesorul Litarczek.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel