Sari la conținut

Psihiatru român: Omul nu e numai biologie, ci și psihic/ Peste imunitatea biologică, stă rezistența sufletească

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
credinta

Psihiatru român: Omul nu e numai biologie, ci și psihic/ Peste imunitatea biologică, stă rezistența sufletească

Prof. dr. psihiatru Aurel Romila a declarat, potrivit Q Magazine, că în contextul epidemiologic adevărata imunitate stă, de fapt, în rezistența sufletească. Pe lângă măsurile de prevenție care constă în distanțarea socială, igeniezarea mâinilor și purtarea măștii, pentru o bună imunitate biologică este nevoie de credință în Dumnezeu.

Psihiatru român: Omul nu e numai biologie, ci și psihic/ Peste imunitatea biologică, stă rezistența sufletească

„Epidemiologia, adică disciplina medicală a răspândirii bolilor contagioase a dovedit prin adevărul ei extrem de simplu că apărarea stă în distanțare fizică și dezinfecție.

Oamenii au înțeles gravitatea situației și ca să supraviețuiască trebuie să se izoleze și să se dezinfecteze. Pot face boala după un contact involuntar, dar se imunizează. Totuși mor de frică. Cine ne scapă de aceasta frică? Psihologia cu psihoterapiile ei.

Antropologic, omul nu e numai biologie, ci și psihic care s-a dezvoltat în spirit, suflet, credință și Dumnezeu. Și atunci, peste imunitatea biologică, stă rezistența sufletească.

Până la urmă, asta face diferența și asta e educația psihologică a viitorului, pe lângă esențiala vaccinare.

Numai așa vom fi oameni, ne vom suporta și ajuta si atunci urgența devine o rigoare disciplinară și nu o frică de amendă”, a declarat prof. dr. Aurel Romila.

Mai mult de atât, profesorul Romila consideră că, în viitorul apropiat, rolul psihologilor va fi unul foarte important în societate.

„Psihologiii se vor adăuga preoților în viitor. De altfel Rudolph Steiner spunea că Christos conduce omul de la începuturi, chiar si pe Moise care a dat Decalogul. Antropologia a devenit după Steiner Antroposofie, iar teologia teosofie.

În concluzie, izolare, mască, dezinfecție, credință și educație sufletească, religioasă. Și vom fi oameni!”, a declarat profesorul Romila.

Medicina și muzica - invitat Aurel Romila - medic psihiatru, partea I

Aurel Romila: Copiii vor fi cei mai afectați dintre noi toți

Totdată, Aurel Romila este de părere că această criză, însoțită de izolarea impusă, va schimba modul de educare al copiilor.

„Copiii vor fi cei mai afectați dintre noi toți. Pentru că obișnuiam să le dăm totul, să le facem viața ușoară, să îi superficializăm, adesea cu argumentul dragostei pentru ei. Pentru că părinții au fost săraci și au dus o viață cu lipsuri, le-au dat tot copiilor, uitându-se la ei ca la niște adulți care trebuiau să știe de toate și să aibă de toate.

Însă tocmai din cauza acestui psihic slăbit aș putea spune, copiii sunt cei care au înțeles cel mai puțin perioada aceasta de privațiuni. Mai ales că ei nu înțeleg lupta cu acest dușman invizibil, virusul. Mai toți cred că părinții lor fie nu se pricep, fie nu înțeleg.

Viitorul acestor copii ar trebui să fie orientat spre a face din ei oameni sociali, cultivându-li-se o sănătate morală, sentimente de empatie și o anumită măsură în toate dorințele, impulsurile și libertățile lor. Copiii trebuie să fie învățați să fie solidari, înainte de toate.

Pe vremuri, când un băiat de 10 ani pleca la București, să fie băiat de prăvălie, chiar făcea avere. Acel tip de educație, care cultivă munca și valorile profunde, s-a terminat. Sper ca o criză ca aceasta să ne reseteze.”, a mai spus reputatul psihiatrul, pentru sursa citată.

Profesorul Aurel Romila șeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF „Carol Davila“ din București, între anii 1994 și 2004, iar  în prezent este conducător de Doctorat. A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”, unde a activat din 1962 până în 2004.

În plan filosofic Aurel Romila are două contribuții: concepe ontologia Sinelui ca sex și spirit, iar criza actuală o vede ca pe o regresie psihopatică în sex, bani și putere.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel