Sari la conținut

Prof. Vlad Ciurea: aceste semne indică un creier îmbătrânit! Mare atenție la aceste semnale

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
superalimente pentru creier

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a dezvăluit ce se întâmplă atunci când creierul nostru se îmbolnăvește și care sunt semnele care nu ar trebui să fie ignorate.

Neurochirurgul a dezvăluit la Antena 3 CNN semnele care indică faptul că starea creierului nostru este afectat și nu mai poate funcționa normal.

„Sunt foarte multe elemente. Cel de lângă tine parcă nu mai este la fel. Încurcă cuvintele, nu are echilibru, nu mai poate să facă mișcări fine, nu mai poate să scrie bine. Este ceva care nu merge. Sunt microsemne.

Când suntem mai stresați, mai agitați, se produce o închidere a vaselor, atât în cazul inimii, cât și în cazul creierului. Stresul și ischemia duc la accident vascular cerebral„, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Citeste si:

Cu alte cuvinte, cu cât creierul este mai dezvoltat, mai bine îngrijit și mai exersat, cu atât efectele unei eventuale boli degenerative vor fi resimțite mai târziu.

Se știe deja că deteriorarea creierului începe după vârsta de 40 de ani.

Cheia rămâne prevenția, adică îngrijirea creierului atunci când are cea mai mare nevoie.

Care sunt simptomele unui creier îmbătrânit?

Îmbătrânirea este un proces fiziologic progresiv și predictibil, considerat a fi diferit de la o persoană la alta. Schimbările biologice specifice îmbătrânirii organismului apar treptat, în funcție de o multitudine de factori precum predispoziția și moștenirea genetică, alegerile privind stilul de viață, alimentația sau acțiunea factorilor din mediul înconjurător.

Odată cu înaintarea în vârstă corpul uman se adaptează și își modifică anumite structuri. Pielea se deshidratează și se ridează, părul se subțiază, rezistența musculară scade și articulațiile își pierd mobilitatea. Creierul suferă, de asemenea, o serie de modificări structurale. Hipocampul și cortexul prefrontal, zonele anatomice din creier care susțin memoria și gândirea scad în volum, iar conexiunile neuronale se diminuează ca număr. Astfel creierul pierdea abilitatea de a executa activitățile zilnice, atenția la detalii scade, iar memorarea anumitor elemente devine din ce în ce mai dificilă.

Primul semnal de alarmă, care ar trebui să îndrume seniorii către medicul specialist, este reprezentat de modificarea personalității pacientului. Vârstnicii supuși stresului cronic devin agitați, irascibili, depresivi, triști, apatici și refuză ajutorul celor din jurul lor. Blocajele în gândire și pierderile de memorie devin din ce în ce mai frecvente, pacientul nu se poate concentra și nu poate fi atent la ce se întâmplă în jurul lui

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.